Elsöprő győzelem az elefántcsontparti választáson

Valóban nem okozott meglepetést az elefántcsontparti parlamenti választás eredménye: a jelenlegi kormánykoalíció a mandátumok 80 százalékát szerezte meg. Az új országgyűlésben a lehetséges 255-ből Alassane Ouattara elnök pártjának, a Köztársaságiak Egyesülésének (RDR) 127, a koalíciós partner Elefántcsontparti Demokrata Pártnak (PDCI) pedig 77 képviselője fog ülni. Egy mandátum egyelőre betöltetlen maradt, miután a PDCI egyik jelöltje a kampány során életét vesztette, ennek sorsáról majd egy pótszavazáson döntenek.

A részvétel az ellenzék bojkottja miatt jóval alulmúlta a tavaly év végi elnökválasztásét: akkor a választók 80 százaléka adta le szavazatát, most viszont csak 36 százalékuk járult az urnákhoz – ugyanakkor ez valamivel több, mint a legutóbbi, 2000-ben tartott parlamenti választásokkor.

A választás sikeres és békés lebonyolítása fontos lépés az ország újjáépítésében, miután a tavalyi elnökválasztást követő harcokban legalább háromezren vesztették életüket és a konfliktus az ország gazdaságát is a tönk szélére sodorta. A fegyveres harcoknak végül Laurent Gbagbo letartóztatása vetett véget, a korábbi elnök jelenleg Hágában várja, hogy bűneiért a Nemzetközi Büntetőbíróság előtt feleljen.

Tési Áron

Friss hírek