Az USA szerint Dél-Szudánnak meg kell erősödnie

Szerdán és csütörtökön tartották az USA által védnökölt konferenciát Dél-Szudánról, melynek célja a világ legfiatalabb országának segélyezése és fejlesztése – írja a The Wall Street Journal. A találkozón, amin az Egyesült Királyság és Norvégia mellett számos más ország is részt vett, olyan kérdések megtárgyalása került napirendre, mint az elszegényedett lakosság, a magas írástudatlanság vagy a szinte teljesen hiányzó modern infrastruktúra.

A nyolcmilliós Dél-Szudánnak égető szüksége van gazdasága fellendítésére, a lakosság fele ugyanis kevesebb mint napi egy dollárból él. A konferencia résztvevői elkötelezték magukat az olajban gazdag ország forrásainak ésszerű felhasználása, a mezőgazdasági termelés növelése, illetve az oktatás fejlesztése mellett.

Az USA évenként 500-900 millió dolláros segéllyel támogatta Dél-Szudánt az utóbbi öt évben annak érdekében, hogy a fiatal nemzet megerősödése révén elkerülhető legyen, hogy a térség ismét a terrorizmus afrikai melegágya legyen. Az 1990-es években Oszama bin Laden innen, a Dél-Szudántól északra fekvő Szudánban tervezte meg az amerikai nagykövetségek elleni al-Kaida merényleteket.

Szeghalmi Zsolt

Friss hírek