Közösségi terrorizmus Szomáliából

A múlt héten különös taggal bővült a Twitter felhasználóinak köre: a kenyai Chirchir őrnagy után már az al-Shabaab is online kommentálja Kenya október óta húzódó szomáliai akcióját. A csipkelődő szóváltások a helyzet komolysága ellenére többnyire humorosak: a kenyai hadsereg bejelentésére, miszerint szamarak gyülekezését és a megrakott állatok mozgását az iszlamisták tevékenységének fogják tekinteni, az iszlamista milícia csak annyit reagált, hogy a különös stratégia miatt valószínűleg sok állatvédő csoport fog nyugtalankodni.

Emellett viszont bőven akad komoly téma is. Többnyire – erősen túlzóan – a kenyai akciók civil áldozatairól számolnak be, de a héten közzétették azoknak a burundi AMISOM-békefenntartóknak a személyazonosító okmányait, akik a Mogadishu környéki összecsapásokban vesztették életüket.

Kérdéses, hogy vajon kik üzemeltetik a Twitter-fiókot. Az internet ritka luxusnak számít Szomáliában, így ha belföldről írják a bejegyzéseket, az azt jelentené, hogy az al-Shabaab a feltételezettnél komolyabb technikai háttérrel rendelkezik. Ennél valószínűbb, hogy nyugaton élő, de a szervezettel szimpatizáló szomáliaiak keze van a dologban.

Tési Áron

Friss hírek