Egymilliárd évig uralkodna az elnök

„Ha Allah úgy akarja, egymilliárd évig fogom vezetni ezt az országot” – nyilatkozta a BBC-nek az októberi választásokat fölényesen megnyerő Yahya Jammeh gambiai elnök. A 46 éves Jammeh 1994-ben 29 esztendősen, puccs által került hatalomra. A mostani a negyedik választási győzelme. A korábbiakhoz hasonlóan erősen vitatott körülmények között diadalmaskodott, ezúttal 72 százalékkal.

A Nyugat-Afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) nem is küldött megfigyelőket Gambiába, mondván, „a megfélemlítés és elnyomás miatt” nem tudnák érdemben felügyelni a választások tisztaságát. Jammeh válasza erre is karakán: „senki előtt nem hajlok meg: csakis Allahot szolgálom. A többiek elmehetnek a pokolba.”

A területileg kicsi, turisztikai szempontból azonban jelentős Gambia elnöke nem először hívja fel magára a nemzetközi közösség figyelmét. Számos meghökkentő kijelentéssel bizonyította már, hogy fantáziája határtalan. 2007-ben határozottan állította, hogy képes AIDS-betegeket gyógyfüvekkel meggyógyítani, egy évvel később pedig a melegek lefejeztetésével fenyegetett.

Szeghalmi Zsolt

Friss hírek