Afrikai nő lett a főügyész

Hivatalosan is megválasztották a gambiai származású Fatima Bensoudát a Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court – ICC) főügyészének, aki az első nő ebben a pozícióban. Sokak szerint nem véletlen, hogy egy afrikai töltheti be ezt a rendkívül fontos posztot, hiszen a bíróságot sok kritika érte azzal kapcsolatban, hogy szinte csak afrikai vonatkozású ügyek szerepelnek a nyomozásai között.

Az új főügyész 2012. júniusában fogja átvenni a hivatalt elődjétől, a meglehetősen szókimondó argentin Louis Moreno-Ocampo-tól, aki többek között elérte, hogy a nemzetközi törvényszék elfogatóparancsot adjon ki Omar al-Bashir szudáni elnök és Moammer Kadhafi volt líbiai vezető ellen. Bensouda hivatala alatt minden bizonnyal továbbra is gördülékenyen fogja végezni munkáját az ICC, hiszen az új főügyész nagy szaktudással és tapasztalattal rendelkezik (hiszen eddig is Ocampo helyetteseként dolgozott), bár tény, hogy elődjénél sokkal visszafogottabb stílust képvisel.

Az utóbbi időkben elég komoly kritikák kereszttüzébe került az ICC. A Human Rights Watch emberi jogi szervezet egyik munkatársa szerint egyes államok politikai céljaik megvalósítására használják fel a bíróságot. Egyéb forrásokból olyan véleményeket is lehetett hallani, hogy maga a törvényszék is politikai motivációk alapján indította el bizonyos eljárásait. Mindenesetre tény, hogy az afrikai államok nem fogják jobban kedvelni a szervezetet csak azért, mert a főügyész afrikai, ezért minden bizonnyal Bensoudának is nehéz dolga lesz.

Lukács Ádám Zsolt

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »