Obama: az amerikai csapatok emelt fővel távoznak Irakból

Az amerikai csapatok az év végén méltósággal és emelt fővel távoznak Irakból – jelentette ki hétfőn Barack Obama amerikai elnök, miután a Fehér Házban fogadta Núri al-Máliki iraki miniszterelnököt.

Az elnök hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok a kivonulás után sem hagyja magára az iraki népet és – nyilvánvalóan Iránra és Szíriára utalva – figyelmeztette a “többi országot”, hogy tartózkodjanak az iraki belügyekbe való beavatkozástól. Obama szerint Amerika elkötelezett lesz Irak sikere mellett az országért hozott hatalmas vér- és anyagi áldozatok miatt, de kiemelte, hogy Irak szuverén és önálló ország, amely most már kizárólag a saját biztonsági erőire támaszkodik.

A két vezető közös sajtótájékoztatóján, egy kérdésre válaszolva Obama elvetette annak lehetőségét, hogy a Máliki-kormány az iráni és nem az iraki érdekek megjelenítője lesz. Az iraki kormányfő a szomszéd országok potenciális beavatkozásával kapcsolatban hangsúlyozta: a térségben minden félnek tudatában kell lennie annak, hogy egy, a vallási szekták között kirobbantott háborúnak beláthatatlan, lavinaszerű következményei lehetnek.

Obama elmondta: kormánya arra kérte Teheránt, hogy szolgáltassa vissza az Iránban eltűnt amerikai drónt és most az iráni választ várja. Hangsúlyozta, hogy Bassár al-Aszad szíriai elnök elszalasztotta az alkalmat a reformok bevezetésére.

Az amerikai elnök többször megismételte, hogy az Egyesült Államok és Irak átfogó kapcsolatrendszere az egyenlőségre és a kölcsönös tiszteletre épül majd és kifejezte reményét, hogy Washington és Bagdad egymás “erős barátjává és partnerévé” válik majd.

Obama leszögezte, hogy Irakban nem maradnak katonai bázisok és az iraki-amerikai biztonsági együttműködés modelljéül Washingtonnak a többi országgal fenntartott kapcsolatai szolgálnak majd. Az amerikai elnök szerint Iraknak képesnek kell lennie arra, hogy megvédje a határait és a légterét, s elismeréssel szólt az országban kialakult biztonsági helyzetről. Máliki ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy a két országnak a jövőben is együtt kell működnie a terrorelhárításban, a hírszerzési adatok megosztásában, valamint a katonai kiképzésben.

A közös sajtóértekezlet után Obama és Maliki az arlingtoni hősi temetőben megkoszorúzta az ismeretlen katona sírját. A 2003-ban elkezdett invázióban az Egyesült Államoknak csaknem 4500 katonája esett el Irakban.

A CNN a vasárnapi katonai összesítésekre hivatkozva azt közölte, hogy Irakban jelenleg négy támaszponton mintegy 6000 amerikai katona tartózkodik. Obama hivatalba lépésekor, 2009 elején a közép-keleti országban állomásozó amerikai kontingens létszáma 150 ezer fő volt.

A katonai kivonulás után Irakban mintegy 16 ezer amerikai marad. Közülük 1700 amerikai diplomata, rendőr és szakértő, akiknek biztonságára 5000 biztonsági őr felügyel majd. További 4500 szerződtetett személy az olyan helyi feladatok megvalósításában tevékenykedik majd, mint az élelmiszer-elosztás vagy az egészségügyi ellátás.

MTI

Friss hírek

Piaci körkép: tőkét emel a Lufthansa

Megnyugodtak a piacok kedden, a főbb európai tőzsdék elkezdték ledolgozni tegnapi veszteségeiket és 1-1,5% közötti emelkedést mutatnak. A Lufthansa bejelentette, hogy 2,1 milliárd eurós tőkeemelést hajt végre részvénykibocsátás formájában.

Read More »

Repülővel küldik vissza Texasból a haiti migránsokat

Texas állam és Mexikó határán több mint 12 ezer Haitiből érkező menekült zsúfolódott össze egy sátortáborban. A migránsok a Del Rio folyó alacsony vízállását kihasználva próbálnak az Egyesült Államokba jutni, de az amerikai hatóságok hétfőtől Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be tartó repülőjáratokkal küldik vissza az embereket.

Read More »

Indul az oltáslottó Romániában

Októbertől a beoltottak számára rendezett nyereményjátékkal próbálják a koronavírus elleni vakcina felvételére ösztönözni a nagyrészt még mindig beoltatlan lakosságot. A román kormány ezen kívül étkezési utalványokat is bevet a cél érdekében, miközben az aktív fertőzöttek száma meredeken emelkedik.

Read More »

Kamatemelést várnak holnap az MNB-től

A Bank of America pénzügyi elemzőstábja hétfői helyzetértékelésében közölte: az MNB-nek a keddi kamatdöntő ülésen még határozott lépéseket kell tennie az eddigi szigorítási intézkedések hatékonyságának erősítésére. Szigorítást vár a Morgan Stanley is.

Read More »