Hatalmas kormányellenes tüntetés lesz ma a fővárosban

A december 4-i választások óta a legnagyobb tüntetésre készülnek szombaton az ellenzéki pártok és mozgalmak Moszkvában, miközben a belügyminiszter a törvények betartására szólított fel.

A szervezők legalább 30 ezer résztvevőre számítanak, a különböző közösségi felületeken péntek délig már 35 ezren jelezték, hogy ott akarnak lenni a parlamenti választások eredménye elleni tiltakozó megmozduláson. Több neves ellenzéki politikus is részt kíván venni, közöttük a parlamentből ezúttal is kimaradt Jabloko elnöke, Szergej Mitrohin.

A tüntetés várható mérete miatt az orosz főváros polgármesteri hivatala a Vörös térhez közeli Forradalom tere helyett másik helyszínt biztosított a parlamenten kívüli ellenzék által szervezett megmozdulásra. A központban mindössze 300 főre engedélyezték volna a hatóságok a tüntetést, helyette a jóval több embernek helyet adó Bolotnaja teret ajánlották fel a főszervező Szolidaritás mozgalomnak, amelyet délután kettő és hat óra között foglalhatnak el.

Alekszandr Gorbenko alpolgármester bejelentette, hogy a szervezők elfogadták az új helyszínt, a közösségi oldalakon azonban máris lehet tudni, hogy sokan készülnek a központba is. A Szolidaritás mai sajtótájékoztatóján kiderült, hogy a szervezők közül nem mindenki ért egyet az új helyszín elfogadásával.

A belügyminiszter és a legfőbb ügyészség máris figyelmeztette a szervezőket, hogy a tiltakozó megmozduláson tartsák be a törvényeket.

Rasid Nurgalijev, a belügyi tárca vezetője a minisztérium közrendvédelmi operatív stábja ülésén utasítást adott arra, hogy a rendőrség a törvénynek megfelelően minden engedély nélküli akciót, vagy annak kísérletét akadályozza meg és a szabálysértőket vonja felelősségre.

Az Interfax hírügynökség tudomására jutott, hogy a rendvédelmi szervek azoknak a sorköteles fiataloknak, akik a szombati tüntetésekre elmennek és akiket őrizetbe vesznek, átadják a katonai szolgálatra szóló behívót.

Az Orosz Föderációban október elsején kezdődött és december 31-ig tart a sorozás.

A december 10-11-i hétvégén hírügynökségi jelentések szerint több más orosz nagyvárosban és régióban is szerveznek tiltakozó megmozdulásokat az ellenzéki csoportok, így Szentpéterváron, az Uralban, Szibériában vonulnak az utcára a tüntetők a tömegesnek tartott választási visszaélések ellen. Krasznojarszkban a hatóságok azonban a tervezett helyszínre karácsonyi-újévi vásárt engedélyeztek.

A korábbi államelnök, most kormányfő Vlagyimir Putyin 2000-ben történt hatalomra jutása óta példa nélküli a hétvégére szervezett tiltakozás Oroszországban.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »