Nincs meglepetés: érvényes és eredményes volt az orosz választás

Az orosz Központi Választási Bizottság pénteken érvényesnek és eredményesnek minősítve kihirdette a parlamenti választások végeredményét.

A testület ülésén eredetileg egy napirendi pont szerepelt volna, mégpedig a törvényhozási választásokról készült jelentés ismertetése és a végleges eredményeinek kihirdetése. Azonban – mint azt a Rosszija 24 állami hírtelevízió élő adásban közvetítette –  az Orosz Kommunista Párt képviselője a testület elnökének leváltását kezdeményezte, amelyet Vlagyimir Csurov a törvényekre hivatkozva elutasított napirendre venni.

A választások eredményét rögzítő jegyzőkönyvet aláírta a Bizottság valamennyi tagja.

A visszaélésekre vonatkozó felvetéseket a testület ülésén az elnök és a bizottság tagjai elutasították. Közölték, hogy a beérkezett panaszokat kivizsgálták.

A végleges eredmények szerint a december 4-i törvényhozási választáson a kormányzó Egységes Oroszország 49,32 százalékot ért el. Elveszítette az alkotmányozó többséget a 450 fős Dumában, de a többsége megmaradt, mivel 238 mandátumot szerzett.

A második legtöbb voksot az Orosz Kommunista Párt kapta, a szavazatok 19,19 százalékát. 92 képviselői helyet szerzett ezzel. Az Igazságos Oroszország Párt 13,24 százalékot ért el, így 64 mandátumot kapott, a Liberális Demokrata Párt 11,67 százalékkal jutott a parlamentbe, ahol 56 képviselője lesz.

Nem érte el a törvényhozásba kerülési 7 százalékos küszöböt a Jabloko párt (a kihirdetett eredmény szerint 3,43 százalékot ért el) és az Orosz Hazafiak pártja, amely 0,97 százalékot kapott, valamint az Igaz (Jobboldali) Ügy párt, amely 0,60 százalékot szerzett.

A 450 képviselőnek öt napja van eldönteni, hogy felveszi-e mandátumát az orosz törvényhozás új alsóházában. A képviselők pártlistákon kerültek be a parlamentbe, egyénekre nem szavazhattak a választók.

A végleges eredmények szerint Oroszországban a szavazásra jogosultak 60,21 százaléka vett részt a december 4-i választásokon, azaz több mint 65 millióan járultak az urnákhoz. Ez három és fél százalékkal kevesebb, mint négy évvel ezelőtt.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »