Újra Göncz László a nemzetiségi képviselő

A 90 tagú ljubljanai parlamentben a magyar és az olasz nemzetiségi kisebbségek egyaránt egy-egy mandátumot kapnak: a nemzetiségi jelöltek független jelöltek, nem párt indítja őket. Az olasz képviselő az egyedül induló Roberto Battelli lett, míg Göncz László Orbán Dusánnal szemben nyerte el a mandátumot.

Vasárnap tartották a szlovéniai országgyűlési választásokat. A decemberi választásokról szeptemberben döntöttek, amikor is a baloldali miniszterelnök, Borut Pahor kormányát bizalmatlansági szavazáson a parlamenti többség megbuktatta. A kudarc hátterében gazdasági okok állnak.

Az szlovéniai választási bizottság vasárnap este a voksok több mint 99 százalékának összeszámlálása után azt közölte, hogy a két hónapja a választásokra létrehozott balközép pártot, a Pozitív Szlovéniát a választók 28,52 százaléka biztosította támogatásáról, és ezzel 28 mandátumhoz juthat a 90 tagú törvényhozásban. A széles körben esélyesnek tartott jobbközép, konzervatív Szlovén Demokrata Párt (SDS), Janez Jansa pártja 26,26 százalékkal 26 mandátumot kap. Az előző kormány fejének, a szociáldemokrata Borut Pahornak a pártja, a harmadik 10,49 százalékkal (10 mandátum). A negyedik helyen a Gregor Virant által vezetett jobbközép Polgári Lista végzett 8,42 százalékkal, s ezzel nyolc képviselői helyhez jutott. További három pártnak sikerült a négy százalékos bejutási küszöbnél több voksot összegyűjtenie. A választásokon való részvételi arány 64,62 százalékos volt.

Zoran Jankovic vezette Pozitív Szlovénia mindenképpen koalíciós partnerek után kell nézzen. Danilo Türk köztársasági elnök vasárnap esti nyilatkozatában az új kormány mielőbbi megalakulását szorgalmazta, reményét fejezve ki, hogy erre hamarosan sor kerülhet, hiszen ezt kívánják az ország érdekei is. 

Nemzetiségi képviselő

A szlovén törvényhozásban a magyar és az olasz nemzetiségi kisebbségeket egyaránt egy-egy mandátum illeti meg. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Göncz László, eddigi országgyűlési képviselő és Orbán Dusán, a nemzetiségi csúcsszervezet tagja indult a magyar nemzetiségi közösség országgyűlési képviselői posztjáért.

A Muravidék nemzetiségileg vegyes, magyarok és szlovénok által lakott településein végzett előzetes felmérések egyértelműen Göncz megválasztását jelezték előre a közel hétezer magyar szavazó körében. A Magyar Nemzetiségi Tájékoztatási Intézet által végzett választási közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy a megkérdezettek körében – az országgyűlési választásokon indult pártok közt – az SDS (Szlovén Demokrata Párt) támogatottsága a legmagasabb, de a válaszadók több mint 50 százaléka a felmérés időpontjában, még nem tudta, kire adja le voksát.

Végül az előrehozott országgyűlési választások 10. választóegységében 50,67 százalékos részvétel mellett a leadott szavazatok 68,54 százalékával a szlovéniai magyarság újra Göncz Lászlót választotta nemzetiségi parlamenti képviselőnek. Az ellenfél, Orbán Dusán a szavazatok 31,46 százalékát szerezte meg.

Az 51 éves Göncz László szlovéniai magyar költő, történész, politikus, aki 2008 óta a szlovéniai magyar közösség parlamenti képviselője. Az STA szlovén hírügynökségnek a vasárnapi voksolás után nyilatkozva reményét fejezte ki, hogy az országban erős koalíció jön létre, amelynek sikerül konkrét projekteket megvalósítva javítani az ország gazdasági és pénzügyi helyzetén, s így az etnikai kisebbségek sorsán is.

MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »