Szíria beadja a derekát?

Úgy tűnik, Szíria végre hajlandó megegyezni az Arab Ligával, a szír külügyminiszter, Valíd Moallem levelet küldött hétfőn Nabil al-Arabi főtitkárnak, miután vasárnap újabb határidőt mulasztott el a rezsim vezetése. A terv legfőbb törekvése, hogy külföldi megfigyelők utazhassanak az országba, azonban Bashar al-Asszád elnök szerint ez sértené az állam szuverenitását. A tagállamok ragaszkodnak a béketervezet elfogadásához; további szankciók bevezetését helyezték kilátásba, ha nem születik megállapodás, például tisztviselők kitiltását az arab országokból és vagyonuk befagyasztását, fegyverimport betiltása, továbbá a repülőjáratok számának drasztikus csökkentését.

A szír külügyminisztérium szóvivője, Jihad Makdissi elárulta, ha kormánya beleegyezik a Liga tervébe, akkor részükről a szankciókat semmisnek tekintik. A szóvivő szerint a vezetés „pozitívan reagált” a szervezet felhívására, azonban néhány változtatást szeretnének a tervezeten, például ne Kairóban írják alá a felek, hanem Damaszkuszban. Makdissi a sajtótájékoztatón aggodalmát fejezte ki egyes arab államok szándékát illetően, ez nem jelentett meglepetést, a szír kormány ugyanis ragaszkodik álláspontjához, hogy a problémát a népnek kell megoldania, mereven elutasít bármilyen külső beavatkozást.

Al-Arabi a CNN riportereinek egyelőre azt válaszolta, hogy a tagállamoknak több kérdésben kell még döntenie, ugyanis a levél olyan új feltételeket tartalmaz, amelyekről eddig még nem esett szó. A főtitkár azt is hozzátette, hogy a tervezet aláírása még nem jelentené a szankciók automatikus feloldását. Kérdéses, ha mindkét fél ragaszkodik az álláspontjához a büntetőintézkedések feloldását illetően, akkor születhet-e megegyezés az Arab Liga és a szír rezsim között.

Horváth Hajnalka

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »