Románia: Megszüntethetik a szenátust

A korábbi koalíciós tárgyalásokkal ellentétben várhatóan nem csökkentik arányosan a parlament és a szenátus létszámát Romániában. A demokrata-liberálisok (PDL) új javaslata értelmében megszűnne a szenátus, és csak parlamenti képviselőket választhatnának jövőre a szavazók.

Eredetileg az RMDSZ azt javasolta, hogy csökkentsék a népességfogyással arányosan a parlament létszámát 334-ről 300, a szenátusét 173-ról 88 főre.

A bukaresti kormány a hétvégén bocsátotta közvitára az új választási törvényt, de ez nem tartalmazta az eredetileg kialkudott feltételeket, a PDL pedig visszalépett a koalíciós megállapodástól. Az egyezséget azét mondták fel a demokrata-liberális honatyák, mert az szerintük az RMDSZ-nek kedvezett.

Jelenleg 147 szenátor közül 9 RMDSZ-es, az új törvény szerint számuk 11-re emelkedhet.

Az új törvényt parlamenti vita nélkül, felelősségvállalással fogadhatja el a törvényhozás. Az ellenzék ebben az esetben bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen.

Kitekintő / Manna.ro

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »