Recessziót jósolnak az Egyesült Államokban

Gazdaságélénkítést célzó reformok szükségesek, amennyiben el akarják kerülni a recessziót az Egyesült Államokban-áll az OECD hétfőn megjelent elemzésében. Ha a helyzet nem változik, a munkanélküliség a jelenlegi szinten marad, míg a gazdasági teljesítmény csökkenése várható.

A kiadáscsökkentő és adónövelő törvényjavaslatok elbukása és az egyre súlyosabbá váló európai válság recesszió közelébe sodorhatja az Egyesült Államokat-számolt be a Wall Street Journal az OECD hétfőn közzétett gazdasági kilátásokat elemző tanulmánya alapján. 

A 34 fejlett országot tömörítő szervezet jelentése szerint az USA bruttó hazai össztermék növekedése a következő évben 2 százalékkal, míg 2013-ban 2,5 százalékkal nőhet, amennyiben a washingtoni döntéshozók hajlandóak lesznek a szövetségi költségvetés megváltoztatására.

Az OECD szerint a Bush-éra alatt bevezetett adócsökkentések recesszióba sodorhatják az országot és a monetáris politika csak keveset tehet annak érdekében, hogy ez elkerülhető legyen. Amennyiben a Kongresszus nem hajlandó semmiféle átalakításra, a következő évben mindössze 0,3 százalékos, míg 2013-ban a legjobb esetben is 1,32 százalékos növekedés várható. Mindemellett szinte kizárható, hogy az amerikai honatyák hozzájáruljanak a szükséges módosításokhoz, főként a republikánusok ellenállása miatt.

A hétfőn kiadott tanulmány szerint az USA GDP növekedése így is nagyobb lesz, mint az európai, ahol az előrejelzések szerint a következő évben 0,2 százalékos, míg 2013-ban 1,4 százalékos bővülés várható. 

A tanulmány szerint egyértelművé vált, hogy az európai problémák begyűrűztek az Egyesült Államokba is. Amennyiben az eurózóna megválna valamely tagjától, vagy bekövetkezne a teljes felbomlás, az egész világra tekintve komoly következményei lennének. Tovább nehezíti az amerikai problémákat, hogy a munkanélküliségi ráta csökkenése nem az elvárt mértékben történt meg. Az OECD prognózisa szerint a következő évben gyakorlatilag változatlan mértékű marad a ráta, míg 2013-ban 8.6 százalékra mérséklődik a jelenlegi 9 százalékos értékről.

A jelentésből kiderül, hogy az OECD elemzői szerint a Fed által elvárt 2,0 százalékos infláció helyett, mérsékeltebb 1,9 százalékos, míg 2013-ban 1,4 százalékos infláció várható. A szervezet végezetül felhívja a kormányzat figyelmét arra, hogy a kiadások csökkentésével újra megerősíthető az amerikai gazdaság.  

Bakos Dániel

Friss hírek