Megalakult a Kassai Magyarok Fóruma

Összefogtak a kassai magyar szervezetek, s a múlt héten megalakították a Kassai Magyarok Fórumát: az új civil szervezet az egyre fogyó kassai magyarság érdekeit óhajtja hatékonyan képviselni – tájékoztatott a Hírek.sk szlovákiai magyar televíziós hírportál.

A Kassai Magyarok Fóruma ernyőszervezet lesz, amely a városban működő magyar szervezeteket kívánja összefogni, s tevékenységüket koordinálni. A nehéz feladatot kilenctagú elnökség vállalta.

„Kassán 47 magyar jellegű szervezet, intézmény vagy egyház működik. Ezek működése nagyon sokrétű, szerteágazó és érdekes, de nincs összehangolva” – nyilatkozta Kolár Péter, a kassai Thália Színház igazgatója. Hozzátette: a fórum feladata a szervezetek tevékenységének összehangolása lenne, nehogy esetleg egymás ellenében működjenek.    „Az a fontos, hogy a kassai magyarok között megteremtsük a szolidaritást, az összetartozást” – állítja Máté László, pedagógus. Úgy vélekedett: ha az emberek ismerik egymást, kialakítható egy olyan légkör, amelyben az emberek könnyebben adják tovább elődeik hagyományait, kultúráját.

A fórum megalakítói szintén komoly feladatnak tekintik, hogy megszűnjön az egyes szervezetek elszigeteltsége, s mindegyikük bekapcsolódjon a kassai magyarság életének vérkeringésébe. Ennek érdekében nagyon fontosnak tartják a tájékoztatást. Hanesz Zoltán szerint ezt a problémát különféle publikációkkal és az internet segítségével szeretnék megoldani. Tervben van a kassai magyarok honlapjának a létrehozása is. Ehhez segítséget ígért Cimbalmosné Molnár Éva kassai magyar főkonzul is.

A mintegy 230 ezer lakosú Kassán ma a magyar lakosság száma a statisztikai kimutatások szerint 10 ezer körül mozog.

Kitekintő / mti.hu

Friss hírek