Pozsony a választáson való részvételre buzdítja a külföldi szlovákokat

A határon túli szlovákok hivatala kampányt indít annak érdekében, hogy a külföldi szlovákok minél nagyobb számban vegyenek részt a márciusi előre hozott parlamenti választáson – jelentette be keddi pozsonyi sajtóértekezletén Milan Vetrák, a hivatal elnöke.

Vetrák elmondta: mintegy 250 ezer külföldön élő szlováknak van szlovák állampolgársága. A legutóbbi, tavalyi parlamenti választáson azonban közülük csak mintegy hatezren vettek részt. Ebből mintegy 500 személy nem rendelkezett tartós szlovákiai lakhellyel.

„A határon túli szlovákok nagy száma miatt a választási rendszer adminisztratív oldala nagyon bonyolult” – jegyezte meg Vetrák. Rámutatott: sok külföldön élő szlovák állampolgár számára a választási részvétel nagyon bonyolultnak tűnik, míg mások azért nem kapcsolódtak be a választásba, mert mindez nem érdekli őket.

A hivatal most felvilágosító kampányt kezdeményez, hogy minél több külföldi szlovákot győzzön meg a részvétel fontosságáról. Egyúttal igyekeznek minden érdeklődőhöz eljuttatni a választással kapcsolatos információkat, mert a múltban sokan arra panaszkodtak, hogy nem tájékoztatták őket kellőképpen a választási részvételről.

A kampányt a határon túli szlovákok hivatala több civil szervezettel, illetve a külföldi szlovák szervezetekkel együttműködve fogja elvégezni, nagyobb összegű rendkívüli kiadások nélkül.

A külföldön élő szlovákok választójogát törvény szabályozza. Az az állampolgár, aki tartós szlovákiai lakhellyel rendelkezik, postai úton, az állandó lakhelyén szavaz. Az a személy, akinek nincs tartós szlovákiai lakhelye, az a Pozsony-Ligetfalu helyi hivatalban jelentheti be igényét a választáson való részvételre. A kérvényhez csatolnia kell szlovák útlevele fénymásolatát, vagy egy igazolást szlovák állampolgárságáról. A hivatal ezt követően elküldi neki a választási szelvényeket, amelyeket az illető kitöltve postán visszaküld.

Külföldről azok a szlovákok választhatnak, akik szlovák állampolgársággal rendelkeznek, függetlenül attól van-e tartós szlovákiai lakhelyük. A határon túli szlovákok igazolványának tulajdonosai nem jogosultak választani.

Szlovákiában március 10-én tartanak idő előtti választást, miután Iveta Radicová jobbközép kormánya október elején megbukott.

Pozsony tavaly május óta élesen bírálja Budapestet, hogy döntést hozott a határon túli magyarok könnyített honosításáról, illetve választójogot kíván adni az új magyar állampolgároknak.

Azt hangoztatja, hogy a budapesti döntések ellentétesek az európai jogrenddel, és Pozsony számára elfogadhatatlanok. Szlovákia egy kétoldalú szerződés megkötését javasolja ebben a kérdésben, s konkrét elképzelését is átnyújtotta a magyar félnek. A témáról december közepén tárgyal a magyar-szlovák vegyes bizottság.

Kitekintő / mti.hu

Friss hírek