Köszönjük, mégis kell!

Miközben Horvátországban szinte már mindenki a hétvégére kitűzött országgyűlési választásokra hangol, a délszláv állam közvélemény-kutatói legfrissebb felméréseiket követően igen érdekes eredménnyel örvendeztették meg Brüsszelt. Az Unió népszerűsége az elmúlt hetekben ugyanis rég nem látott magasságokba emelkedett.

Néhány nappal a választásokat megelőzően akár a felmérés tárgyára is meglepetésként tekinthetnénk, az eredmény pedig még a legoptimistább elemzőket is váratlanul érte. Mára ugyanis 61 százalék fölé nőtt azoknak az aránya, akik szívesen látnák hazájukat az Európai Unióban, s a válaszadók csupán 32 százaléknyi hányada érzi azt, hogy Zágrábnak nem feltétlenül Brüsszel felé kéne vezetnie a horvátokat.

A korábbiakhoz mérve jelentős növekedésről beszélhetünk, hiszen az év elején még negatív rekordokat döntött Horvátországban az unió népszerűsége, majd az év közepén az 50 százalék körüli támogatottság is inkább számított pozitív meglepetésnek. A délszláv állam politikai szakértőit az eredmények javulása mégsem érte teljesen váratlanul, azok mértéke és időpontja viszont annál inkább.

A kutatók többsége már az októberi 57 százalékos támogatottságra sem számított, ráadásul a politikai elemzők jelentős hányada akkor úgy vélte, a választási kampány hajrája és az Uniót érő gazdasági nehézségek még ronthatnak is a helyzeten. Mint utóbb kiderült, épp az ellenkezője következett be.

Magas részvételi arány várható

A fent említetteken kívül további meglepetésekkel is szolgált a közvélemény legfrissebb felmérése. A megkérdezett választópolgárok nem kevesebb, mint 84 százaléka jelezte részvételi szándékát a jövő év elején tartandó referendumra, mely vitathatatlanul magas legitimitást biztosíthat a döntésnek.

A támogatók többsége most is a városok lakosságából, illetve a legalább közép- vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezők közül került ki, akik önmagukban még a 65 százalékos határt is átlépték. Regionális értelemben Zágráb és környéke húzta fel az átlagot a maga 68 százalékával, de az Isztria egy százalékkal gyengébb eredménye is átlagon felülinek számít. Akárcsak az inkább túlfejlett nacionalizmusáról híres Dalmácia, mely 62 százalékos mutatójával megint csak meglepte a felmérés készítőit.

Kényszerhelyzetben

A Večernji list által megkérdezett politikai szakértő szerint az Unióra nehezedő pénzügyi válság ellenére a horvátok többsége észérvek alapján válaszolt igennel a feltett kérdésekre. Višeslav Raos ugyanis kiemelte azt a tényt, hogy országát már így is elszakíthatatlan gazdasági kötelék fűzi az Európai Unióhoz, s egy esetleges nemleges válasz könnyedén felboríthatná azt a sor dominót, melynek utolsó láncszeme maga Zágráb.

Mátraházi Tibor

Mátraházi Tibor

Friss hírek