Oregonban felfüggesztik a halálbüntetéseket

John Kitzhaber, Oregon állam kormányzója, maradék hivatali ideje alatt megtiltotta további halálos ítéletek végrehajtását-számolt be a CNN. Gery Haugen elítélt számára átmeneti haladékot biztosított, kivégzésére a jövő hónapban került volna sor. „Eljött az idő Oregonban, hogy ezt befejezzük. Többé nem hagyom, hogy halálbüntetést hajtsanak végre, amíg én vagyok a kormányzó”-mondta Kitzhaber.

Oregonban jelenleg 37 elítélt vár kivégzésre, sokuk több mint 20 éve. A kormányzónak egyedül nincs lehetősége a halálbüntetés eltörlésére, ezért a törvényhozókat reformjavaslatok kidolgozására és elfogadására sürgette. A demokrata szenátor az eljárást „hatástalannak és túl drágának” nevezte.

Hasonló véleményen lehetnek az amerikai választók is-derül ki a Lake Research Partners 2010-es közvélemény-kutatásából. A válaszadók 61 százaléka megszüntetné a halálbüntetés intézményét és az életfogytiglani büntetést alkalmaznák helyette. Ebben az évben 43 elítéltet végeztek ki idáig az Egyesült Államokban, míg tavaly ez a szám összesen 46 volt. Az országban jelenleg 3200 személy vár ítélet-végrehajtásra.    

Bakos Dániel

Friss hírek