Új államok születnek Indiában

Az észak-indiai Uttar Pradés parlamentje elfogadta azt a határozatot, mely szerint négy kisebb részre kívánják felosztani az államot – közölte a BBC. Majavati főminiszter, a legnépesebb és legbefolyásosabb indiai állam vezetője múlt héten indítványozta a felosztást, az ellenzéki pártok tiltakozása közepette. A határozatot még az indiai szövetségi parlamentnek is el kell fogadnia, csak ezután kezdődhet meg az állam felosztása, mely hónapokat, talán éveket is igénybe vehet.

Uttar Pradés 200 millió fős lakosságával India legnépesebb állama, ebből kifolyólag a szövetségi parlamentben is jelentős politikai befolyással bírnak; mi több, sok miniszterelnök került ki innét. Az állam egyes területeinek fejlettségbeli különbségei a gazdagabb és a szegényebb vidékeket is szétválásra sarkallták. A főminiszter azért döntött a felosztásról, mert India 28 államából Uttar Pradés rendelkezik az ötödik legnagyobb területtel és a legnagyobb lakossággal, ezért nagyban megkönnyítené a rendfenntartás és az adminisztráció munkáját a kisebb közigazgatási egységek létrehozása.

Ezzel szemben az ellenzékiek és néhány politikai elemző is úgy gondolja, hogy a főminiszter-asszony csupán politikai érdekei miatt választotta az állam felosztását, nem pedig a nép kívánságának teljesítése végett. Szavazói akaratának eleget téve nagyobb eséllyel indul a jövőre esedékes állami választásokon.

Az indiai föderális kormánynak nehéz lesz döntenie a szétválás kérdésében, mert lavinát indíthat el: a keleti Ándhra Pradés állam lakói már évek óta követelik a két kisebb entitásra osztást.

Konrád-Tevely Nikolett

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »