Obama újabb szankciókat akar Iránnal szemben

Az Egyesült Államok kormánya Iránt és központi bankját „pénzmosóhelyként” tartja számon-tudósít a CNN, a Fehér Ház közleménye alapján. A bankszektort azonban nem fogják szankciók sújtani a pénzügyminisztérium egyik vezető munkatársa szerint. Azok a vállalatok viszont, amelyek Irán atomprogramját támogatják, számíthatnak gazdasági jellegű korlátozásokra.

Az Iráni Központi Bank elleni nyílt fellépés mögül azért hátrált ki az Egyesült Államok, mert nagy valószínűséggel bekövetkezne az olajárak olyan mértékű növekedése, ami az egész világgazdaságra jelentős hatással van. Mégis számos kongresszusi képviselő az iráni bankrendszerrel szembeni büntető intézkedések mihamarabbi bevezetését tartja kívánatosnak, ugyanis álláspontjuk szerint, az eddigi Iránnal szembeni szankciók eredményessége megkérdőjelezhető.

A tervezet szerint azok a cégek, amelyek az iráni kormányzat petrokémiai iparát támogatják, kitiltásra kerülnek az amerikai piacról. A világ felől tapasztalható tömeges szankcióhullám azután következett be, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség legfrissebb jelentéséből kiderült, hogy Irán nukleáris fegyver elkészítéséhez szükséges technológiát fejleszt. Az Obama adminisztrációra egyre növekvő nyomás nehezedik Irán megregulázása kapcsán, mind a Kongresszus, mind Izrael részéről. Fehér Házi források szerint a közeljövőben teljes körű szankció nem várható az iráni bankrendszerrel szemben, azonban a pénzügyi tranzakciók limitálása elképzelhető.         

Bakos Dániel

Friss hírek