Letartóztattak egy férfit New Yorkban terrorizmus gyanújával

A rendőrség őrizetbe vett egy New York-i férfit, aki a vádak szerint több célpont ellen is pokolgépes merényletet tervezett, többet közt rendőrautók és postahivatalok is szerepeltek listáján – közölte Michael Bloomberg, a város polgármestere.

A 27 éves férfi, José Pimentel terrorizmussal összefüggő bűncselekmények vádjával néz szembe, mondta el a polgármester. Mr Pimentel magányos farkas volt, akit állítólag az al-Kaida eddigi munkássága ihletett meg. Amerikai források szerint a férfi az al-Kaida egyik kiadványából leste el a bombakészítés fortélyait.

A Mohamed Juszuf néven is ismert merénylő a Dominikai köztársaságból származik, amerikai állampolgár, munkanélküli. A férfi már korábban is a rendőrség látókörébe került, legalább egy éve megfigyelés alatt tartották. Az ellene most felhozott vádak közül három terrorizmussal kapcsolatos, kettő más jellegű. A jelentés szerint a gyanúsított többször is kifejezte szimpátiáját az al-Kaidával és az általuk vívott szent háborúval kapcsolatban különböző internetes portálokon és blogokon.

Állítólag a bombák készítéséhez való „összeszerelési útmutatót” az al-Kaida Inspire című kiadványában találta, ennek segítségével egyszerűbb csőbombák elkészítésére vált alkalmassá.Ennek a magazinnak a kiadásáért az az Anvar al-Avlaki volt felelős, aki szeptemberben egy amerikai pilóta nélküli repülőgép támadásában vesztette életét Jemenben.

José Pimentel tárgyalása november 20-án fog megkezdődni a New York-i Manhattan Büntetőbíróságon.

Az újság egyik cikke azt a címet viselte, hogy „Hogyan készíts bombát anyukád konyhájában?” – mondta el sajtótájékoztatóján Ray Kelly, rendőrbiztos.A szóvivő azt is elárulta, hogy a magányos merénylő tervei között szerepelt az Afganisztánból és Irakból hazatérő katonák meggyilkolása, továbbá Washington Heights-i postahivatalok, New York-i rendőrautók és New Jerseyben található rendőrörsök felrobbantása is. A hivatalos szervek nem hiszik, hogy a férfi nagyobb szervezet tagja volt.

Joseph Zablocki, Mr Pimentel ügyvédje elmondta, hogy ez meglátása szerint nem egy komoly ügy. „Ügyfelem rendkívül aktív volt blogján, különböző portálokon és közösségi oldalakon   egyáltalán nem bujkált, a terroristák nem így viselkednek” – mondta el a sajtó munkatársainak.

Bírósági dokumentumok szerint Pimentelről videofelvételek készültek, melyeken a cikkben szereplő utasítások szerint lyukakat fúrt három csőbe.

A férfi megtagadta az óvadék kifizetését és jelenleg is őrizetben van.

Bajnok Artur

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »