Az árvíz lelassította a thai gazdaságot

Máris számokban kimutatható következménye van a thaiföldi áradásoknak: a gazdasági növekedés elmaradt az előzetes várakozásoktól.

Thaiföld gazdasága 3,5 százalékkal nőtt a nyári harmadik negyedév során, szemben a közgazdászok által jósolt 4,5 százalékkal – tájékoztatott a BBC. Thaiföld Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Fejlesztési Bizottságának nyilatkozata szerint az éves gazdasági növekedés csupán az 1,5 százalékot fogja elérni az előző évihez képest, pedig korábban 4 százalékos növekedést vetítettek előre a 2011-es évre. Ahogyan már egy korábbi cikkben beszámoltunk róla, a délkelet-ázsiai ország július óta természeti katasztrófák sorát szenvedte el: a heves esőzések és áradások következtében közel 600 ember vesztette életét és a 64 milliós lakosság ötödét érintette a természeti katasztrófa.

Az árvíz jelentős károkat okozott a gazdaság terén is, főként a termelői, mezőgazdasági és turisztikai iparágakban. Legutóbb a Dell jelentette be, hogy nagy valószínűség szerint kénytelenek lesznek megemelni számítógépeik árát, mivel a thaiföldi áradások miatt be kellett zárniuk gyáraikat. A mezőgazdasági termelés az év második negyedének 6,7 százalékos növekedéséhez képest 0,9 százalékkal esett vissza a következő negyedévben. A katasztrófa nem csupán a termelés, de a fogyasztást is jelentős mértékben visszavetette.

Jingluck Sinavatra miniszterelnök asszony szombaton bejelentette, hogy Bangkok központja a víz feltartóztatásának érdekében tett sikeres intézkedéseknek köszönhetően megmenekült az árvíztől. Sok, a fővárostól északra és nyugatra levő területen továbbra is a víz az úr, valamint teljes vagy részleges evakuációs rendeletek vannak érvényben Bangkok 50 kerületéből 24-ben. Az ország vezetését sorozatosan elmarasztalják a katasztrófahelyzet elégtelen kezelése miatt, ezzel szemben eredményes munkája következtében a hadsereg megítélése javult a nép körében – a katonai vezetésről negatív kép él a lakosságban; főképp amióta a hadsereg 2010 májusában 90 ember halálát okozva számolt fel egy politikai tüntetést.

A Thaiföldet sújtó árvíz az ország történelmi fővárosát, Ajutthaját olyan mértékben öntötte el, hogy összeomlás fenyegeti a város legnagyobb turisztikai attrakciójaként számon tartott, valamint az UNESCO Világörökségének részét képző templomait – számolt be a Channel NewsAsia. Szerdán az Egyesült Államok több mint 10 millió dollár (2,26 milliárd forint) segélyt ajánlott fel az árvíz okozta kárelhárításához.

Konrád-Tevely Nikolett

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »