Nincs megállapodás a deficit csökkentéséről

Várhatóan eredménytelenül zárul a deficit csökkentésének kidolgozásával megbízott kétpárti „szuperbizottság” munkája, értesült a New York Times. Hétfőn éjfélkor lejár a megbízatása a bizottságnak, melyet augusztusban az adósságplafon felemeléséről szóló megállapodás részeként állított fel a Kongresszus. Nyáron a kompromisszumos törvény csak hosszas vita árán született meg azt követően, hogy az Egyesült Államok közel került a fizetésképtelenséghez. A patthelyzet rontotta az amerikai kormányzat megítélését, következményeként pedig a Standard & Poor’s leminősítette az USA-t a lehető legjobb adósbesorolásból. 

A nyári megállapodás értelmében a 12 tagú – 6 republikánust és 6 demokratát tartalmazó – szuperbizottság olyan javaslatot terjeszthetne elő, amely mentesülne a szokásos kongresszusi eljárásoktól; az obstrukciós eszközök nélkül így mindenképpen egyszerű többséget igénylő szavazásra bocsáthatnák a Képviselőházban és a Szenátusban. A tagoknak viszont egyelőre nem sikerült döntésre jutni arról, hogy milyen módon csökkentenék a költségvetési hiányt legalább 1200 milliárd dollárral a következő tíz év folyamán. A korábbi egyezmény szerint a tárgyalások kudarca esetén 2013-tól automatikusan életbe lépnek bizonyos intézkedések, amelyek ennyivel csökkentenek egyes katonai és belföldi kiadásokat. 

A New York Times információi szerint a bizottság tagjai már le is mondtak a megállapodás megkötésének lehetőségéről, így az utolsó órákban sem várhatók már intenzív tárgyalások. Republikánusok és demokraták egymást hibáztatják a kudarcért, elemzők szerint pedig a kompromisszum azért sem valószínű, mert mindkét oldalon kivárásra játszanak addig, amíg kiderül, hogy melyik párt kerül ki egyértelműen győztesen a 2012-es választásokból. Persze a döntésképtelenség így is része lesz a választási kampánynak: Mitt Romney republikánus elnökjelölt már kijelentette, hogy az elmaradt megállapodás újabb példa arra, hogy Barack Obama nem rendelkezik megfelelő vezetői képességekkel. A bizottság egyik demokrata tagja, John Kerry szenátor viszont ezeket a vádakat visszautasította: szerinte éppen a republikánusok akadályozták, hogy Obama aktívabban részt vegyen a tárgyalásokon, nehogy az ő nevéhez fűződjön az esetleges siker.

Tábor Áron

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »