Megvont állampolgárság – Pozsony szerint Magyarország a vétkes

Boldoghy Olivér révkomáromi színész-vállalkozó esete – akitől a magyar állampolgárság felvétele miatt a szlovák hatóságok megvonták a szlovákot – a magyar állampolgársági törvény nem sztenderd módosításának következménye, miszerint Budapest nem a reális kötődés, hanem az etnikai elv alapján adja az állampolgárságot.

Egyebek között ezt állítja a szlovák külügyminisztérium szerdán délután Pozsonyban kiadott állásfoglalásában. Leszögezi: az állampolgárság jogi szabályozása a nemzetközi általános elvek és normák tiszteletben tartása mellett minden ország szuverén joga.

„A jelenlegi helyzet, és Boldoghy Olivér esete a Magyar Köztársaság állampolgársága nem sztenderd módosításának következménye, amely szerint az állampolgárságot etnikai alapon, anélkül adják, hogy a polgárnak valódi kötődése lenne az adott államhoz” – állítja a szlovák diplomácia.

A pozsonyi állásfoglalás szerint az állampolgárság elveszítése egy másik állampolgárság önkéntes felvétele következtében nem ellentétes az európai normákkal és értékekkel, sőt ezt feltételezi az állampolgárságról szóló európai egyezmény is, s ezt a szabályozást az Európai Unió több tagállama is ismeri.

A szlovák külügyminisztérium – áll a dokumentumban – továbbra is szorgalmazza, hogy az állampolgársági problémát kétoldalú szlovák-magyar párbeszéddel oldják meg.

„2011 februárjában átadtuk a magyar félnek a szlovák-magyar szerződés tervezetét, amely szabályozná a kettős állampolgárság odaítélését a nemzetközi jog elveivel összhangban. Többszöri sürgetésünk után a magyar fél elfogadta javaslatunkat a tárgyalásra, amelyre 2011. december 14-én kellene sort keríteni” – olvasható az állásfoglalásban.

A dokumentumban a szlovák fél meggyőződését fejezi ki, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok csak akkor lesznek sikeresek, ha a kölcsönös bizalmon és a nemzetközi normák, sztenderdek tiszteletben tartásán fognak alapulni. Szlovákiának érdeke, hogy nemzetiségre való tekintet nélkül összes állampolgárának hazája legyen. „Ez az érdekünk továbbra is tartós és megkérdőjelezhetetlen” – zárul a pozsonyi állásfoglalás.

Kitekintő / mti.hu

Friss hírek