Véget ért Obama ázsiai látogatása

Szombaton véget ért Barack Obama amerikai elnök kilenc napos ázsiai körútja, melynek fő célja az volt, hogy elmélyítse kapcsolatát az egyre gyorsabban növekvő, és egyre nagyobb gazdasági befolyásra szert tevő térség vezetőivel. Az elmúlt héten időt és fáradtságot nem kímélve mesélte személyes történeteit, a gyermekkori tokiói fagylaltozástól a fiatalkori indonéziai élményekig annak érdekében, hogy megolajozza a kelet felé irányuló amerikai export és munkaerő útját.

A Honoluluban, Ausztráliában és az Indonéziában található Bali szigetén tartott beszédei alatt egyetlen lehetőséget sem szalasztott el annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet az egyedülálló exportlehetőségekre, illetve a Boeing és General Electric tervezett ázsiai befektetési projektjeire, melyek közel 130 ezer embernek jelentenének álláslehetőséget. Az USA és a világ leggyorsabban fejlődő gazdaságai között kialakított effektív együttműködés mindenképpen kedvező lenne mindkét fél számára, de elsősorban a legutóbbi közvélemény kutatások alapján jelenleg nem túl fényesen szereplő, a republikánusokkal komoly csatákat vívó elnöknek.

Kínával szembeni túl „enyhe” stratégiáját kritizáló ellenfeleinek válaszolva pedig egy sokkal élesebb hangnemet ütött meg találkozóin a világ második legnagyobb gazdaságával kapcsolatos kereskedelmi problémák ügyében. Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnökkel folytatott egyik személyes találkozója alkalmával nyíltan megjegyezte, Amerikát frusztrálja Peking valuta- és kereskedelmi politikája. Ezen felül szó esett egy Ázsiával kialakítandó katonai együttműködésről is, valamint jelentős diplomáciai előrelépés történt Mianmar felé azáltal, hogy az elnök kijelentette Hillary Clinton külügyminiszter is nemsokára látogatóba érkezik majd.

A körút utolsó napján az elnöknek rövid személyes pihenésre is futotta idejéből. Balin a sziget elmúlt tíz évben tanúsított fejlődésén túl a természeti csodákban is gyönyörködve írta tovább „Dreams from My Father” (Álmok apámtól) című önéletrajzi könyvét. Visszatérését követően támogatói pozitívnak ítélték meg az utazás által kiváltott társadalmi visszhangot. „Úgy látjuk sikerült minden kulcsfontosságú kérdést megvitatni az út során. Mely kétség kívül az Egyesült Államok érdekét szolgálja” – nyilatkozta Tom Donilon, Obama nemzetbiztonsági tanácsadója.

Roja Csilla

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »