Elhúzódó szocialista-zöld vita a francia atomerőművekről

Nem sikerül pontot tenni az atomenergia-politikát érintő zöld-szocialista vita végére Franciaországban. A kölcsönös engedmények után újabb kérdések körül fagytak be az álláspontok.

Az utóbbi hetek látványos sikerei után a kormányváltásra készülő balközép szocialista pártnak saját hagyományos szövetségese, a zöldpárt okozza a legnagyobb fejtörést, amely váratlanul kemény feltételekhez köti együttműködését a jövő tavaszi évi elnök- és parlamenti választáson. A választókerületek leosztásával és a kormányváltás esetén esedékes, a kis pártoknak kedvező választási reformmal kapcsolatban úgy tűnik, sikerült megegyezni, de az energiapolitikát illetően végleg megcsontosodtak az álláspontok.

A fukusimai katasztrófa után abban alapvetően egyetért a két párt, hogy progresszívan vissza kell szorítani az ország energiaellátásának jelentős részét kitevő nukleáris energiát. A frissen megválasztott szocialista elnökjelölt, François Hollande pedig azt javasolta, hogy néhány erőmű bezárásával 2025-re 75 százalékról 50 százalékra csökkentsék a nukleáris eredetű energia arányát a villamosenergián belül, amely alapvetően elfogadható az ökopárt számára. A zöldek végül – feladva korábbi álláspontjukat – arról is lemondtak, hogy mindenáron leállítsák a francia atomtechnológia zászlóshajójának számító ultramodern flamanville-i erőmű építésének építését. (Ez a kérdés legközelebb egy esetleges baloldali kormányalakításkor lehet újra aktuális.)

Sokáig úgy tűnt, nagy nehezen sikerül lezárni a hetek óta tartó kötélhúzást, a két pártelnök alá is írt egy választási megállapodást. Megegyezés helyett viszont egy újabb, immár rendkívül kínos fordulat következett: az Aubry-elnök által szignózott nyilatkozatot a PS vezérkara, feltehetően Hollande-nál lobbizó francia atomipari óriásvállalat, az Areva  miatt utólag megváltoztatta, és kivette belőle az ún. „mixed oxide” fűtőanyaggyártás fokozatos leállítására vonatkozó tételt. A lépés hatalmas felháborodást váltott ki a zöldek körében, akik leszögezték: az eredeti határozatot tartják érvényesnek, és eszük ágában sincs további engedményeket tenni.


Ehhez képest jelentéktelen apróság a rövid életű megegyezés másik vitás pontja, a zöldek rendelkezésére bocsátott kért két párizsi választókörzet kérdése. Az ökopárt fővárosi előretörése komolyan sérti a jelenlegi szocialista főpolgármester köreit és egy 2014-es zöldpárti hatalomátvételt vetít előre a főváros vezetésében.

A legfrisebb közvélemény-kutatásokból kiderült az is,hogy a szövetségesek közti viaskodás könnyen megbosszulhatja magát: a Viavoice mérése szerint Hollande előnye látványosan apadni kezdett, és bár a második fordulóban továbbra is magabiztosan verné Sarkozyt, az első körben már közel azonos eredményt érnének el.

Velkey György

Friss hírek