A radikálisok történelmi sikert arattak Baszkföldön

Az előzetes felméréseknek megfelelően a november 20-i választások az eddigi ellenzék, a Néppárt (Partido Popular – PP) mindent elsöprő győzelmét hozták Spanyolországban. A Spanyol Szocialista Munkáspárt (Partido Socialista Obrero Espańol – PSOE) képtelen volt helyreállítani a pénzügyi és gazdasági válság által megtépázott tekintélyét, aminek következtében a néppárti Mariano Rajoy abszolút többséget szerzett. A regionális politikát figyelembe véve ugyanakkor a baszk Amaiur tekinthető a választások másik győztesének, hiszen a radikális párt az előzetes várakozásokat felülmúlva 7 helyet szerezett a spanyol kongresszusban.

Miközben az országos spanyol napilapok hasábjait elsősorban a Néppárt által könnyedén megszerzett abszolút többség, valamint a szocialisták a vártnál is szerényebb választási eredménye uralja, a baszkföldi sajtó nagy teret szentel az Amaiur sikerének. Mint arról korábban írtunk, az ún. abertzale (jelentése: hazafias) baloldal a május 22.-i helyhatósági választásokhoz hasonlóan ezúttal is választási platformra lépve próbált meg meghatározó eredményt elérni – sikeresen. Az Eusko Alkartasuna és az Alternatiba által alkotott Bilduhoz – amely májusban általános megdöbbenést keltett sikerével – ezúttal az Aralar is csatlakozott. Az Amaiurnak nevezett választási párttömörülés pedig a korábbi optimista becslések szerinti 6 helyet is megdöntve végül 7 képviselőt küldhet majd Madridba.

A baszkföldi politikai színtér átalakulása tovább folytatódik. Miközben a tartományi parlamentet kormányzó Baszkföldi Szocialista Párt (Partido Socialista de Euskadi – PSE; a PSOE regionális szervezete) gyengülése az országos politikában látott tendenciáknak megfelelően alakul, a Baszkföldi Néppárt (Partido Popular del País Vasco) meglepő módon képtelen volt meglovagolni az országos PP hullámot. Katalónia és Sevilla mellett a Néppárt egyedül Baszkföldön volt képtelen a listák élére állni. A baszk regionális pártok ugyanakkor megnyugtató többséget szereztek a tartományban, hiszen az Amaiur mellett a Baszk Nacionalista Párt (Partido Nacionalista Vasco – PNV) is a vártnál jobban szerepelt vasárnap, végül 5 kongresszusi helyet szerezve.

Miközben az immáron a Néppárt által uralt országos politikában ennek az átrendeződésnek nem sok jelentősége van, a regionális politikát döntően meghatározhatják a vasárnapi eredmények. Míg korábban 4, maximum 6 helyet jósoltak az Amaiurnak, 7 kongresszusi székével – látszólag – az elsőszámú baszk politikai erővé lépett elő vasárnap. Annak érdekében, hogy befolyását az autonóm tartomány regionális politikájára kiterjeszthesse, az abertzale platform listáját vezető Ińaki Antigüedad csakhamar kijelentette, az Amaiur támogatja az előrehozott választásokat Baszkföldön.

A 2013-ban esedékes baszk autonóm parlamenti választások előrehozását pedig nem csak az abertzale baloldal, hanem a PNV is zászlajára tűzte. Noha a nacionalisták csak a hagyományos bástyájuknak tekinthető Bizkaiaban tudtak győzni, még így is megfelelőnek érzik a pillanatot egy autonóm választáson való megmérettetésre. Az utóbbi tétel különösen igaz az Amaiurra, amely közel 335 000 szavazatot gyűjtve történelmi sikert ért el és folytatni kívánja terjeszkedését. A választási eredmények ismeretében Antigüedad nem felejtette el felhívni Mariano Rajoy figyelmét sem minderre, akit számvetésre kívánt sarkallni a baszk területi konfliktus kérdésében.

A vasárnapi baszkföldi eredmények elsősorban a területi feszültségek tekintetében lehetnek meghatározóak Spanyolország jövőjét illetően. Miközben az ETA és a fegyveres konfliktus megnyugtató lezárásának érdekében az egyre nagyobb teret nyerő abertzale politikai erők szerepe kikerülhetetlenné vált, a konfliktus hátterében továbbra is jelen levő területi kérdések igen nehéz belpolitikai helyzet elé állíthatják a közeljövőben Mariano Rajoyt. A pénzügyi és gazdasági válság megoldása mellett Rajoynak tehát az egyre növekvő függetlenségi törekvésekkel szemben is megoldást kell találnia majd. A vasárnapot követően minden korábbi esetnél világosabbá vált: az abertzale szektorral számolni kell.

Molnár Péter

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »