Kedvező változás a szomáliai éhínség kérdésében

A Szomáliai Élelmiszerbiztonsági és Élelmezési Elemzőegység (Food Security and Nutrition Analysis Unit for Somalia, FSNAU) és az éhínség előrejelzésével foglalkozó szervezet (Famine Early Warning Systems Network, FEWSN) november 18-án bejelentette, hogy a rendkívüli nemzetközi összefogás eredményeképpen Bay, Bakool és Alsó-Shabelle területét levették az éhínség sújtotta területek listájáról. Mindez azonban nem jelenti a veszélyhelyzet elmúltát, hiszen az országban ma is 250 ezer ember éhezik és négymillióan alapvető segítségre szorulnak.

Jelenleg az előző év azonos időszakához képest kettőször-négyszer több alultápláltsággal összefüggésbe hozható esetet regisztrálnak, illetve az öt évesnél fiatalabb gyermekek halandósági adatai hatszor magasabbak, mint a szubszaharai Afrika területén szokásosak. 

A humanitárius segélyszervezetek munkáját azonban kedvezőtlenül hátráltatja mind az aktuális konfliktushelyzet, mind a térséget az utóbbi napokban elért esőzéshullám. Ez utóbbi a szennyezett vízben terjedő betegségek elterjedéséhez szolgáltat táptalajt, míg az al-Shabaab tevékenysége az ott dolgozók és a civil lakosság elemi biztonságát veszélyeztetik, elég csak az elmúlt hónapok emberrablásaira gondolni.

A FSNAU és a FEWSN egyelőre nem jeleznek előre éhínséget 2012-re Szomália területére. A konfliktushelyzet mindeközben hátráltatja a segélyek szétosztását. Az Oxfam segélyszervezet szerint mintegy 58 ezer ember nem jutott hozzá a vetési időszakban elengedhetetlen vetőmagokhoz és szerszámokhoz. A mezőgazdaság talpra állása pedig az egyik legfontosabb lépést jelenti a jövő évi éhínség elkerüléséhez.

“Amikor a szárazság és az éhínség főcímként jelent meg a médiában, a nemzetközi közösség nagylelkű támogatásokkal válaszolt. Jelenleg a konfliktus azon alapvető segítségnyújtást veszélyezteti, amelyekhez a támogatást kaptuk.”- mondta Senait Gebregziabher, az Oxfam szomáliai igazgatója, majd hozzátette: „Ünnepelnünk kellene, hogy kevesebb embert érint az éhínség veszélye. Ehelyett attól félünk, hogy kettőt vissza kell lépnünk a konfliktus kiterjedésével. A nemzetközi közösségnek komoly diplomáciai lépésekbe kellene fektetnie az energiáját, nem még több harcba.”

Mód Melinda

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »