Etiópia is bevonult Szomáliába

Szombaton újabb támogatója akadt Kenya al-Shabaab elleni, még októberben megindított hadjáratának: helyi lakosok beszámolói szerint etiópiai katonai járművek egész sora nagyjából 80 kilométernyire hatolt be Szomáliába. Az etióp hadsereg emellett Észak-Kenyában, a milícia elleni harcok kiindulópontjául szolgáló támaszpontok környékén is megjelent.

Shimeles Kemal etiópiai kormányszóvivő egyelőre nem kívánta kommentálni az eseményeket, és jelenleg a hadsereg célja sem teljesen egyértelmű – a kenyai erők támogatása mellett valószínűleg az Átmeneti Szövetségi Kormányhoz (Transitional Federal Government, TFG) hű szomáliai katonák kiképzésében fognak részt venni.

Etiópiai fegyveresek segélyszállítmányok biztosítása érdekében rendszeresen átlépik a szomáliai határt, a ilyen mértékű akcióra viszont évek óta nem került sor. A hadsereg felkészültsége is felülmúlja a korábbi eseteket: beszámolók szerint etiópiai tisztek hetek óta tárgyalásokat folytattak szomáliai törzsi vezetőkkel.

Etiópia már korábban is próbálkozott a szomáliai rendteremtéssel: 2006-ban az Egyesült Államok támogatásával megszállta az országot, de az akció 2009-ben sikertelenül zárult.

Tési Áron

Friss hírek