Újabb áldozatai lehetnek az euróválságnak

Nő a veszélye annak, hogy az euróövezeti adósságválság átterjed a balkáni országok kicsi és sebezhető gazdaságára, mivel szoros kapcsolatban állnak a szomszédokkal, a pénzügyi nehézségekkel küszködő Görögországgal és Olaszországgal – figyelmeztetett a Világbank.

A nemzetközi pénzügyi szervezetnek a héten megjelent elemzése szerint szinte minden terület veszélyeztetett, a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok, a tőkebeáramlás, a beruházások, a bankrendszer, a külföldön dolgozók keresetének hazautalása.

A térség gazdasága erősen függ az Európai Uniótól, Szerbia, Bosznia, Macedónia, Montenegró, Koszovó és Albánia kivitelének közel 60 százaléka jutott tavaly az EU-ra, főként Olaszországra és Németországra.

Az ezekben az országokban működő bankok szinte mindegyike valamelyik uniós országból való, s igen jelentős a görög és olasz bankok aránya. A Világbank szakértői úgy látják, hogy ha az anyabankoknál további problémák lépnek fel, akkor ez potenciális hitelválságot idézhet elő a balkáni térségben is.

A nemzetközi pénzügyi szervezet előrejelzése szerint az idén átlagosan 2,5 százalék, jövőre 2,1 százalék növekedés várható a balkáni országokban, de ha nem javul a helyzet az euróövezetben, akkor ennél sokkal gyengébb lesz a növekedés.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »