Partnerséggel alakítaná az EU jogszerűvé az illegális bevándorlást

Mobilitási partnerséget ajánl az Európai Bizottság az Európai Unió közvetlen szomszédainak, valamint az „arab tavasz” néhány államának. A testület elképzelései szerint a jelenleg még rendezetlen, és sok problémát okozó migráció rendezettebbé tételéhez komolyabb együttműködésre van szükség az úgynevezett harmadik országokkal, éppen ezt szolgálná az új megközelítés.

Az arab tavasz következtében az Európai Unió felé indult menekültáradat relatív lecsengésével az Európai Unió hosszabb távon is megoldást keres az EU-ba irányuló bevándorlás okozta problémákra. A januári, tunéziai tüntetésekkel indult több hónapos folyamat tanulságait folyamatosan próbálta levonni az Európai Bizottság, ennek nagyobb lélegzetű összefoglalása pedig az a közlemény, amelyet pénteken fogadott el a testület, és amellyel teljesen új alapokra kívánja helyezni az uniós migrációs politikát.

A belügyekkel foglalkozó uniós biztos Brüsszelben azt mondta, az Európai Unió mostantól nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a harmadik országokra, azokra az unión kívüli államokra, amelyek komolyabb migrációs kihívást jelentenek az EU-nak. Ennek értelmében a pénteken elfogadott „Globális Megközelítés” a párbeszédre és együttműködésre koncentrál.

Szakértők szerint az EU célja kettős: egyrészt megálljt akar parancsolni a tömeges, rendezetlen uniós bevándorlásnak, másrészt hasznot is szeretne húzni a bevándorlókból, hiszen az öregedő európai társadalom okozta munkaerőpiaci hiányosságok pótlására szükség van képzett migránsokra. Más szóval, a cél az, hogy az illegális bevándorlást átalakítsák legálissá, és ráadásul európai szempontból is hasznossá.

Első lépésként az Európai Bizottság tárgyalásokat kezd majdani mobilitási partnerségi megállapodásokról, amelyeket első körben az EU közvetlen szomszédaival, valamint az „arab tavasz” három országával: Tunéziával, Marokkóval és Egyiptommal kíván kötni.

Cecilia Malmström vélekedése szerint ezek a partnerségek a legális bevándorlás egyszerűsítésére és szervezésére koncentrálnak majd, emellett pedig közösen igyekeznek majd kíméletes megoldásokat találni az illegális migráció visszaszorítására.

Utóbbi megjegyzés üzenete, hogy az olaszországi Lampedusából, és Görögország több menekülttáborából is érkeztek hírek, melyek szerint embertelen körülmények fogadják az odaérkező illegális bevándorlókat.

A partnerségek kialakításának konkrét eleme lesz a vízumkönnyítési-, valamint a visszafogadási egyezmények mielőbbi megkötése ezekkel az országokkal. A többi államnak egyelőre azt ígéri a testület, hogy hamarosan elindulhatnak a kétoldalú tárgyalások olyan útitervekről, amelyek a jelenleginél magasabb szintű együttműködést céloznak a migráció és a mobilitás terén. Ezek alapján a testület különböző szakpolitikai ajánlásokat ad, célszámokat tűz ki, és elkötelezettséget kér majd a tagállamokról.

A mobilitás ösztönzésére is több kezdeményezéssel állt elő az Európai Bizottság. Több kutatóközpont is létrejön a közeljövőben az uniós tagállamokban, amelyek feladata az lesz, hogy adatokat szolgáltasson arról, hogy az EU mely régióiban, milyen jellegű munkaerőre lenne szükség, ezzel is segítve az EU-ba szándékozó harmadik országbeli állampolgárokat tájékozódni a bevándorlási lehetőségekről.

Ugyanezt a célt szolgálja az az internetes portál, amelyet pénteken indított a testület.

A tárgyalások előrehaladásáról, és a migrációs helyzetről kétévente készít majd jelentést az Európai Bizottság. Az első 2013 júniusában készülhet el.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »