EU-USA egyezmény az utasok adatainak kezeléséről

Az Európai Bizottság szerint az EU-USA viszonylatban a személyes adatok kezeléséről kötött megállapodás erősebb adatvédelmi biztosítékokat tartalmaz majd. Az új rendszer lehetővé teszi, hogy a légi utasok személyes adatai a részletekbe menően könnyen hozzáférhetőek legyenek: Cecilia Malmström, belügyekért felelős EU biztos, csütörtökön erősítette meg az EU nevében a közel egy éve húzódó egyezményt. 

Az utasok nevéről szóló megállapodás (Passenger Name Records, PNR) nagyban segíti majd a terrorizmus elleni harcot, valamint az olyan határokon átnyúló bűnözés megakadályozását, mint az ember- és drogcsempészet. Az Egyesült Államok és valamennyi uniós tagállam között üzemelő légitársaságok számára 19 féle adatot lesz kötelező utasaikról bevinni a rendszerbe: ilyen például az általános adatok mellett a bankkártya-szám vagy az állandó lakcím.

Az új megállapodásnak azonban még egy próbát ki kell állnia: akkor léphet majd ténylegesen is hatályba, ha azt az Európai Parlament, illetve a nemzeti parlamentek is megerősítették. A dokumentumban szereplő intézkedések alapján az utasok adatait egy kód segítségével az utazást követő hat hónap elteltével anonimmá kell tenni, azonban ha az adott személy neve egy esetleges vizsgálat során felmerül az „anonim” státuszból visszahozhatóak az adatok. 

Balajthy Henrietta

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »