Új bunker-romboló bombát fejlesztett ki az amerikai légierő

Új bunker-romboló bombát tesztelt az amerikai légierő, amely az ynetnews.com információi szerint 12 ezer kg robbanóanyagot tartalmaz és alkalmas mélyen elrejtett, földalatti célpontok megsemmisítésére. A robbanóeszközt B-2-es lopakodó bombázóval lehet célba juttatni, melyekhez új, a bomba kilövésére alkalmas eszközt is terveztek (MOP- Massive Ordnance Penetraror).

Az új szerkezet már szeptemberben elkészül, ám az amerikai légierő Globális Csapásmérő Parancsnoksága (USAF-GSC, Global Strike Command) csak nemrég tesztelte. A légierő még 2009-ben 16 darabot rendelt belőlük, ám eddig csak 8 darab készült el. A kilövő szerkezetet azért a B-2-es bombázókhoz tervezték, mivel viszonylag vékony, és olyan alakú, melyet a radarok nem észlelnek. Jelenleg ez az amerikai légierő egyetlen olyan nagy hatótávolságú gépe, mely csapást tud mérni Iránra és Észak-Koreára. A bombázót már korábban bevetették Irakban, Afganisztánban és idén márciusban, egy Missouri államban található támaszpontról felszállva bombázták Líbiát is. Az új szerkezettel azonban a légitámadások a földalatti célpontok ellen is hatásosak lesznek, ugyanis a 12 tonnás bunker-romboló bomba a földbe csapódás után 60 m mélyre fúródik, mielőtt felrobban.

Az új fegyver tesztelése után egyre erősebb a nemzetközi közösség aggodalma, miszerint az Egyesült Államok és szövetségesei csapást akarnak mérni Irán atomlétesítményeire. A Nemzetközi Atomenergia Bizottság azon jelentése után, miszerint Irán atomfegyver létrehozásán ténykedik egyre nagyobb a valószínűsége, hogy Izrael és nyugati szövetségesei légitámadást intéznek a perzsa állam ellen. Izraeli kormánykörökből ráadásul nemrég kiszivárgott olyan információ, hogy az iráni kérdést már nem diplomáciai úton kívánják rendezni. 

Nagy Mihály

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »