Kuvaitban is utcára vonultak a tüntetők

Az Al Jazeera információ szerint válságtanácskozást tart a kuvaiti kormány, miután csütörtök reggel több tucat tüntető áttörte a parlament körüli biztonsági kordont és bejutott az épületbe. A fővárosban tegnap este többszáz tüntető gyűlt össze a parlament épületénél és a kormányfő távozását követelték.

A lakosság dühét az váltotta ki, hogy a közelmúltban olyan információk láttak napvilágot, mely szerint a miniszterelnök, Sheik Nasser Al Mohamed Al Sabah illegális pénzügyi tranzakciókat bonyolított le több környező államban, a miniszterelnök tagadja a vádakat. A kormány megítélését tovább rontotta, hogy hasonló pénzügyi botrány miatt kellett lemondania a kuvaiti külügyminiszternek a múlt hónapban.

A tüntetések az után kezdődtek, hogy az ellenzéki képviselők javaslatára se mondott le a miniszterelnök. Ezen felül a napvilágra került információk szerint az 50 tagú parlament 16 képviselője az utóbbi három hónapban közel 350 millió dollár kenőpénzt fogadott el. Az ellenzék ezért előrehozott választásokat követel, és addig nem hajlandó a tüntetéseket befejezni, amíg a kormány nem távozik.

A 71 éves miniszterelnök 2006 január óta van hatalmon és ez idő alatt hatszor nyújtottak be ellene bizalmatlansági indítványt.

Nagy Mihály

Friss hírek