Felszámolta a rendőrség a Wall Street-ellenes tüntetést

Keddre virradóra felszámolta a New York-i rendőrség a Zuccotti Parkban az „Occupy Wall Street” tüntetést, miután Michael Bloomberg polgármester bejelentette, hogy közegészségügyi és tűzvédelmi okokból meg kell tisztítani a területet – jelentette a New York Times. A polgármester  a Twitteren helyi idő szerint hajnali 1 órakor szólította fel a tiltakozókat, hogy „ideiglenesen” hagyják el a helyszínt, és távolítsák el sátraikat. Ígérete szerint a park megtisztítását követően visszatérhetnek a tiltakozók, de ezt sokan kétkedve fogadták.

Mintegy kétszázan maradtak volna éjszakára, amikor a rohamrendőrök – sokan közülük sisakkal és műanyag páncéllal felszerelkezve – megkezdték a polgármesteri utasítás végrehajtását. A tüntetők egy része elhagyta a parkot, mintegy százan azonban ellenszegültek a felszólításnak. Ők a terület „konyhának” nevezett része körül gyülekeztek, és „a mi parkunk!”, „ez a mi otthonunk!”, „barrikád!” jelszavakat skandálva egymásba kapaszkodtak, néhányan fákhoz láncolták magukat. Éjjel 3 órára a rendőrség megközelítette őket, és megkezdte a letartóztatásukat; a város közegészségügyi dolgozói fémtartókba gyűjtötték össze a tiltakozók hátramaradt tárgyait. A Mother Jones riportere a médiából egyedüliként maradt a lezárt területen, és a Twitteren arról tudósított, hogy paprikaspray-vel oszlatták a megmaradt tüntetőket. A feloszlatásról szóló hírekre éjszaka több százan jelentek meg a környező utcákban, őket a rendőrök nem engedték a park közvetlen közelébe.

Michael Bloomberg azt követően hozta meg döntését, hogy hétfőn a New York-i városháza előtt a mozgalom ellenzői – köztük helyi lakosok és a forgalmuk visszaesése miatt elégedetlen kereskedők – tartottak kisebb tüntetést. A Zuccotti Parkban tartózkodókat a park tulajdonosa, a Brookfield Properties is távozásra szólította fel röplapokon keresztül. A New York-i tüntetés jövője kérdéses, a mozgalom ugyanakkor Amerika- és világszerte nagy hatást váltott ki. Szeptember 17-én internetes szervezés eredményeként pár tucat tiltakozó jelent meg a környéken hálózsákokkal, hogy elfoglalja a Wall Street-et; azóta nagy médiafigyelmet kapott a megmozdulás, és számos városba terjedt át. 

Tábor Áron

Friss hírek