Csökkentik a Pentagon kiadásait

Leon Panetta védelmi miniszter bejelentette, hogy elfogadták a Pentagon költségvetésére vonatkozó módosításokat, amelynek értelmében a következő tíz évben abból 450 milliárd dollárt faragnak le. A jelentős változásoknak komoly politikai nyomásgyakorlással és támadásokkal kell szembenézniük, ám a jelenlegi gazdasági helyzetben a katonai kiadások csökkentése is elengedhetetlenné vált az Egyesült Államokban.

Most nagyjából 700 milliárd dollár az éves költségvetés, amelybe beletartoznak az iraki és afganisztáni katonai missziók költségei is. A költségcsökkentés elsősorban a hadsereg létszámának leépítését, a külföldön szolgáló egyes csapatok hazahozatalát, valamint újabb fegyverek beszerzésére fordított összegek lefaragását jelenteni majd. Ezen kívül hozzányúl olyan területekhez is, amelyek korábban érinthetetlennek tűntek, mint például az orvosi ellátás vagy a nyugdíjazás rendszere.

A katonák és a szolgálatból visszavonultak egészségbiztosítási programja az úgynevezett Tricare, amely jelenleg rendkívül kedvező feltételeket nyújt. Évente csak 460 dollárt kell fizetnie egészségbiztosításra egy, korábban katonaságnál szolgáló személynek, jóval kevesebbet, mintha magánalkalmazottként vonult volna nyugdíjba. Ennek díja is várhatóan emelkedik a jövőben, mivel a Pentagon célja, hogy éves szinten a jelenlegi 50 milliárd dollár helyett csak 19 milliárdot fordítson egészségügyre tíz év múlva.

A védelmi miniszter arról is beszélt, hogy a Pentagonnak a jövőben mely területekre kell elsősorban összpontosítani. Növelni fogják a cybertámadások elleni védekezésre fordítandó pénzügyi forrásokat, és még nagyobb szerepet fog kapni azoknak a különleges rendeltetésű erőknek a kiképzése és fejlesztése, amelyek például Oszama bin Laden elfogását hajtották végre. Leon Panetta ezen kívül a máris számos kritikával érintett pilóta nélküli repülőgépek jelentőségére és bevetésére is felhívta a figyelmet. „Kisebb, ám gyorsabb, agilisabb, rugalmasabb haderő leszünk, amely minden katonai tevékenységre képes saját nemzetének védelmére” – hangsúlyozta Panetta miniszter.

Császi Márton

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »