Indiában is árnyékot vet Fukusima

A fukusimai szerencsétlenség miatt megijedt lakosság blokád alá vette egy indiai atomerőmű építkezését. A munkálatok legalább három-négy hónapot csúsznak.

Néhány hónappal el kellett halasztani az indiai Kudankulam atomerőmű építését lakossági tiltakozás következtében – nyilatkozták a helyi hatóságok a BBC-nek. Az erőmű főfelügyelője a Times of Indiának elmondta: az építési területet október 13-án bekerítették és azóta is akadályozzák a munkálatok folytatását. A tüntetők azért akarják megakasztani az építkezést, mert szerintük az atomerőmű nem biztonságos és földrengés által veszélyeztetett területen helyezkedik el. Ezzel szemben a hatóságok szerint a környék csupán alacsony szeizmikus aktivitású, az erőmű szerkezete pedig egy kilences erősségű földrengést is kibír. A japán Fukusima atomerőmű szerencsétlensége óta fokozott az emberek félelme az atomerőművekkel kapcsolatban.

Az eredeti, decemberre tervezett átadáshoz képest három-négy hónapos késés várható az erőmű első felének befejezésében, mivel az augusztusi üzempróbák után – mikor már készen álltak feltölteni az erőművet nukleáris fűtőanyaggal – a lakosság körében tapasztalható nyugtalanság következtében leálltak a munkálatok. A főfelügyelő tagadta a híreket, miszerint az orosz tudósok hazautazásukat terveznék a folyamatos tiltakozások okozta munkaleállás miatt.

Hivatalos közlemények szerint az atomerőmű biztonságos, annak ellenére is, hogy még nem született megegyezés a nukleáris hulladék tárolási helyét illetően: a kormány biztosította a lakosságot, hogy Kudankulamban nem lesz ilyen lerakóhely. A. P. J. Abdul Kalam volt elnök – aki egyben olyan tudós, aki az 1998-as első indiai kísérleti atomrobbantásban fontos szerepet játszott – az erőműben tett hétfői látogatása során azt teljes mértékben biztonságosnak értékelte. A lakosságot nyugalomra intette és kifejtette, hogy mennyire fontos India gyors fejlődése szempontjából a nukleáris energia is, a megújuló energiaforrások mellett. A tüntetők csalódtak volt elnökükben, amiért nem az ő oldalukra állt. Szerintük túl sok a bizonytalan kérdés az erőművel kapcsolatban, mely potenciális veszélyt jelent az emberek és természeti környezetük egészségére.

Az Economic Times három fő indokkal igazolja a Kudankulam erőmű fontosságát: India újabb atomerőművei közül ez jutott legközelebb a megvalósításhoz; célja, hogy elősegítse a biztonságos és elégséges energiaforrást a jövőre nézve; végül pedig Kudankulam építésének leállása magával vonná India fejlődésben levő atomenergia programjának megrekedését is, melyet mindenképp el kell kerülni.

Konrád-Tevely Nikolett

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »