Répás: demagógia lenne a választójogot és az adózást összekötni

Répás Zsuzsanna, a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, a Magyar Kormány teljes támogatását ígérte, mind az orvosi- és gyógyszerészeti egyetem magyar tagozatainak létrehozása ügyében, mind pedig Marosvásárhely közös polgármesterjelöltjét illetően.

Répás Zsuzsanna a politikai párbeszéd szintjén legfontosabbnak azt tartja, hogy 6 év után újraindították a Magyar Állandó Értekezletnek a működését. A helyettes államtitkár arról beszélt Fazakas Imolának, a Marosvásárhelyi Rádió munkatársának, hogy igyekeznek olyan programokat elindítani, amivel megszólítják az embereket. Ezek közül a legfontosabb az állampolgárság kiterjesztése, az egyszerűsített honosítás lehetővé tétele. Répás Zsuzsanna még kiemelte a Határtalanul programot, amely arra ad lehetőséget, hogy minden magyarországi diák egy osztálykirándulás során eljuthasson legalább egyszer valamely határon túli területre, és ott közös programokat hozhasson létre egy helyi iskolával, a diákokkal.

Még nagyon fontos program – mondta Répás Zsuzsanna – a Magyarság Háza, ez egy új, komplex, kulturális, közművelődési központ lesz, helyszíne a Budai vár, a Szentháromság tér, ahol a magyar közösség értékeit mutatják be. Ugyanezen a bázison építik fel a Nemzetpolitikai Kutatóintézetet és egy dokumentációs központot, amely a magyarság összetartozását szolgálja majd.

Répás Zsuzsanna arra is kitért, hogy a nemzetpolitikában a legfontosabb partnereik a civil szervezetek, és azt szeretnék, hogy azok az intézmények, amelyek a legjelentősebbek a magyarság életében, azok egy kiszámítható, tervezhető támogatásra számíthatnának a közeljövőben.

A helyettes államtitkár kifejtette, hogy nagy hiba volna a választójogot, és az adózást összekeverni, hiszen Magyarországon sem adózik minden kategória, demagógia lenne a választójogot és az adózást összekötni. Szerinte nem lehet az állampolgár és az állampolgár között különbséget tenni.

Kitekintő / Erdély Ma

Friss hírek