Megvan Athén új vezetője

A BBC legfrissebb hírei szerint az Európai Központi Bank volt alelnöke, Lukasz Papademosz kerül a görög nemzeti egységkormány élére. Pár órával ezelőtt az állami televízióban jelentette be a leköszönő miniszterelnök, Jéorjiosz Papandreu, hogy Papademosz követi a vezetői székben. A BBC közlése szerint az új kormány eskütétele várhatóan péntek délben lesz, majd a palament hétfőn tarthat bizalmi szavazást az új miniszterelnök személyéről.

Négy napja tűkön ültek a piacok, mivel a görög miniszterelnök személyéről hétfő óta eredménytelennek bizonyultak a tárgyalások. Bár a két legnagyobb párt már korábban megegyezett a nemzeti egységkormány megalakításáról, a pártközi csatározások miatt csütörtökön indítottak újabb egyeztetést arról, hogy ki kövesse Papandreut a vezetői székben. Az EUobserver értesülései szerint a hétfő óta legesélyesebb várományosként aposztrofált Papademosz került ismét előtérbe, mivel az Európai Központi Bank volt alelnöke vélhetően meg tud felelni az eurózóna vezetők azon elvárásainak, hogy még az athéni kassza kimerülése előtt megteremtse a feltételeket az október 27-i valutaövezeti csúcson elfogadott döntések végrehajtásának, ezzel megnyitva a kaput az EU-IMF hitelrészlet átutalásának. Olli Rehn hétfőn a pénzügyminiszterek találkozója után ismét világossá tette, hogy Brüsszel valós tetteket vár a sürgető ügyben.

Mindenki arra számított, hogy Papandreu legkésőbb szerdáig megnevezi utódát, ennek ellenére a mai napig több név keringett a hírekben: az ex-EKB alelnök mellett több ízben is felmerült Evangelosz Venizelosz pénzügyminiszter, Vaszilisz Szkurisz, az Európai Bíróság elnöke, Sztavrosz Dimasz egykori környezetvédelmi uniós biztos, valamint Nikiforosz Dimindurosz, az EU ombudsmanjának neve is. A balközép Paszok és a korábban kormányzó Új Demokrácia pártja három napja folyamatosan kilőtte egymás jelöltjeit, de a megegyezés után esély van arra, hogy Athén megkapja azt a nyolcmilliárd eurót, aminek híján beállhat a csőd.

Róma felett még nem sütött ki a nap

Bár Athénban oszlanak a felhők, a göröghöz hasonló politikai játszma zajlik Olaszországban is. Rómában hétfő délelőtt terjedt el a hír, hogy órákon belül lemondhat Berlusconi, majd a miniszterelnök később maga cáfolta ezt. Mintha Papandreuhoz hasonlóan Berlusconi is nehezen válna meg székétől, még maga viszi a parlament elé a megszorításokat is tartalmazó 2012-es költségvetést, majd az erről szóló szombati szavazás után vasárnap mond le posztjáról. Utóda nevét szintén homály fedi, és ez a bizonytalanság különösen kedvez a piaci spekulánsoknak: ugyanis a tíz évre szóló államkötvények hozama meghaladta a hét százalékot, ezzel történelmi magasságokba emelkedve. Szakértők szerint ezen a szinten már készült a portugál mentőcsomag, azonban az olasz adósság kapcsán más a helyzet.

Londoni elemzők szerint Olaszország egyelőre a szürke zónában van, azaz fizetőképes, ha a befektetők szilárdan bíznak költségvetési pályájának fenntarthatóságában, ám a bizalom elvesztésével gyorsan változhat a helyzet, melyre akkor van lehetőség, ha a politika hosszú távon átláthatatlan marad. „Ha a reformprogram üres ígéretekkel lesz tele, nehéz lesz helyreállítani a bizalmat” – idézi Jyrki Katainen finn miniszterelnököt a Daily News.

Az EU is klikkesedik

A drámai folyamatokat látva nem csoda, hogy az uniós pénzügyminiszterek hét eleji ülésén a görög és az olasz helyzet volt a középpontban. A találkozón kiderült, már Rómában van az a szakértői delegáció, mely az uniós nyomásra vállalt megszorító intézkedések és reformok végrehajtását kíséri majd figyelemmel.

A hét eleji egyeztetések nyugalmát azonban nem csupán a déli államok visszás helyzete bontotta meg: a pénzügyminiszterek között vitát szított az ismét terítékre kerülő pénzügyi tranzakciós adó bevezetése is. A válság hatásainak kezelését célzó úgynevezett Tobin-adó kulcsa a tranzakciók értékének 0,1 százaléka lenne, bevezetéséhez az összes tagállam támogatása szükséges. Az alacsony kulcs ellenére a kezdeményezésnek legalább annyi támogatója, mint ellenzője van. Például a Tobin-adót csírájában elfojtani kívánó brit pénzügyminiszter mögött Hollandia, Svédország és Olaszország is felsorakozott. George Osborne élesen bírálta a javaslatot arra hivatkozva, hogy a plusz terhet a bankok vélhetően azonnal áthárítanák a lakosságra, emellett az adó bevezetése félmillió munkahelyet veszélyeztetne Európában, írja a Guardian.

Ugyanakkor a kezdeményezést szorgalmazó német-francia tengely azt a lehetőséget sem vetette el, hogy egy megerősített együttműködés keretében csak a tagállamok egy részében vezessék be a tranzakciós adót. Berlin és Párizs úgy látszik egyáltalán nem veti meg a klikkesedés ötletét, ugyanis a Tobin-adó mellett az euró kapcsán is egyeztetnek már egy ideje a kétsebességes Európáról, mérlegelve annak lehetőségét, hogy a tagországok egy kisebb csoportja a többiektől elkülönülve egy szorosabb integráció felé mozduljon el.

Matus Dóra

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »