Vegyes számokat hozott a MTelekom

Vegyes számokat közölt a Magyar Telekom a harmadik negyedéves gyorsjelentésében. A nettó árbevétel egy hajszállal meghaladta a piaci konszenzust, míg az EBITDA elmaradt a várakozásoktól. Mindazonáltal számos egyszeri tétel miatt nem releváns a jelenlegi pénzügyi mutatókat összehasonlítani az egy évvel ezelőtti értékekkel.

A gyorsjelentés tendenciái egyébként már toposzként köszönnek vissza a korábbi negyedévekből: a vezetékes hangalapú bevételek mindhárom régióban csökkentek (Magyarország, Montenegró, Macedónia), amelyet csak részben kompenzáltak a TV-hez köthető és mobil adatbevételek. Ezenkívül az erősebb forint is negatív hatást gyakorolt a társaság nettó eredményére.

Ennek kapcsán a társaság megerősítette idei terveit, amelynek értelmében az árbevétel 3-5%-kal, míg az egyszeri tételek nélküli EBITDA 4-6%-kal morzsolódhat 2010-hez képest.

A külföldi vizsgálatok az EBITDA értékét 8.2 milliárd forinttal rontották, amiből 2.7 milliárd pénzügyi kiadást jelent. Ez a momentum némi csalódottságot okozhat a befektetők körében a vállalat legutóbbi kommunikációijához képest.

A nettó eladósodottsági ráta 31.9%-ra csökkent a második negyedév végi 35.3%-hoz képest, amely továbbra is a 30-40%-os komfortzónában maradhat főleg a gyengülő forint következtében. Ennek kapcsán visszautalnánk korábbi véleményünkre, amely szerint a távközlési szektoradó mellett is lett volna lehetősége a társaságnak magasabb osztalékot fizetni. A mostani helyzet előnye annyi, hogy egy romló piaci környezetben is tartani tudja az 50 forintos osztalékfizetést.

A szabad készpénztermelő képesség a harmadik negyedévben éves bázison 4 milliárd forinttal 85.7 milliárd forintra mérséklődött. Kedvező tételként a 10%-kal alacsonyabb tőkekiadást (capex) lehet feltüntetni, bár ez véleményünk szerint fenntarthatatlan hosszabb távon.

Bár a részvényenkénti 50 forintos árfolyam nincs veszélyben, a telekom adó és a vizsgálatok tovább dagadó költségei távol tarthatják a befektetőket a részvényektől. Enyhe lemorzsolódással számolunk a kereskedés során, mivel a menedzsment nem közölte a 2012 évre vonatkozó előrejelzéseit.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »