Friss hírek

Rosszul sülhetnek el az amerikai dróntámadások

Az elnöki székre pályázó republikánus Ron Paul a Fox News Sunday műsorában élesen bírálta a CIA pakisztáni drón misszióit. Véleménye szerint a drónok bevetése jelentős biztonsági kockázatot jelent az Egyesült Államoknak is.

Ron Paul republikánus elnökjelölt vasárnap egy interjú során kijelentette, hogy a CIA pakisztáni drón akciói kevésbé szolgálják az Egyesült Államok biztonságát- számolt be a Wall Street Journal. „Ez csak rosszabbá teszi a dolgokat. A pilóta nélküli gépekkel végrehajtott támadások néha nem érnek célt, néha túlzott pusztítást végeznek. Minden egyes ilyen akcióval újabb ellenségeket szerez magának az ország” – mondta az elnöki pozícióra pályázó Paul.

A Wall Street Journal közvélemény-kutatása alapján Paul a negyedik legnépszerűbb elnökjelölt október hónapban, habár külpolitikai programja ellentétes a többi republikánus jelölt terveivel. Számos példával kritizálta a CIA talibán fegyveresekkel szembeni pakisztáni bevetéseit, amelyek George W. Bush elnöksége alatt kezdődtek és Barack Obama regnálása alatt váltak általánossá a pakisztáni törzsi területek felett.

A Fox News Sunday műsorában elmondta, hogy a drónok bevetése akár polgárháborút is eredményezhet és ez jelentősen hozzájárulhat az Amerika-ellenes közgondolkodáshoz. „Minden egyes megölt harcos után tíz új embert haragít magára az ország” -mondta Ron Paul.

Az interjú során visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint izolacionalista politikát folytatna, ha hatalomra kerülne. Ezt azzal indokolta, hogy támogat minden olyan kezdeményezést, amely a szabad kereskedelem elősegítését célozza meg.

Iránnal kapcsolatos álláspontja is szembemegy a republikánus jelöltek többségének véleményével, ugyanis ellenzi az Iránnal szembeni szankciókat. Meglehetősen szkeptikus azokkal az állításokkal szemben, amelyek szerint Teherán közel áll atomfegyverek előállításához. Álláspontja szerint a perzsa állammal szembeni gazdasági korlátozások nem alkalmasak az iráni vezetést jobb belátásra bírni.

„Bármilyen szankció bevezetése a háború egyik eszköze. Ne tegyétek ezt velük!”-mondta a republikánus jelölt, majd hozzátette, hogy a Teheránnal való jó kapcsolat sokkal jövedelmezőbb lehet Amerikának, mint az ország szankcionálása.

Barack Obama elnökválasztási kampányában Irán kapcsán szintén a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta. Obama elnök erőfeszítései azonban zátonyra futottak és újabb szankciókat vezettek be a teheráni rezsimmel szemben.  

Bakos Dániel

Friss hírek

Újra Jemenben támadtak a brit Typhoon gépek

Ismét támadásokat intézett a brit és az amerikai légierő a jemeni húszi lázadók katonai létesítményei ellen. Felderítési adatok alapján sikerült azonosítani a jemeni Hodeida kikötőváros közelében, két helyszínen számos olyan épületet, amelyekben drónok földi irányító létesítményei működtek.

Read More »

2000 km-es hatótávval sokkol az új BYD

A Magyarországon éppen gyárat építő kínai BYD egy új hibrid hajtásláncot mutatott be, amellyel egy autó  képes több mint 2000 kilométert megtenni újratöltés vagy tankolás nélkül, fokozva az elektromos autózás területén zajló versenyt a Toyotával és a Volkswagen-csoporttal.

Read More »