Rosszul sülhetnek el az amerikai dróntámadások

Az elnöki székre pályázó republikánus Ron Paul a Fox News Sunday műsorában élesen bírálta a CIA pakisztáni drón misszióit. Véleménye szerint a drónok bevetése jelentős biztonsági kockázatot jelent az Egyesült Államoknak is.

Ron Paul republikánus elnökjelölt vasárnap egy interjú során kijelentette, hogy a CIA pakisztáni drón akciói kevésbé szolgálják az Egyesült Államok biztonságát- számolt be a Wall Street Journal. „Ez csak rosszabbá teszi a dolgokat. A pilóta nélküli gépekkel végrehajtott támadások néha nem érnek célt, néha túlzott pusztítást végeznek. Minden egyes ilyen akcióval újabb ellenségeket szerez magának az ország” – mondta az elnöki pozícióra pályázó Paul.

A Wall Street Journal közvélemény-kutatása alapján Paul a negyedik legnépszerűbb elnökjelölt október hónapban, habár külpolitikai programja ellentétes a többi republikánus jelölt terveivel. Számos példával kritizálta a CIA talibán fegyveresekkel szembeni pakisztáni bevetéseit, amelyek George W. Bush elnöksége alatt kezdődtek és Barack Obama regnálása alatt váltak általánossá a pakisztáni törzsi területek felett.

A Fox News Sunday műsorában elmondta, hogy a drónok bevetése akár polgárháborút is eredményezhet és ez jelentősen hozzájárulhat az Amerika-ellenes közgondolkodáshoz. „Minden egyes megölt harcos után tíz új embert haragít magára az ország” -mondta Ron Paul.

Az interjú során visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint izolacionalista politikát folytatna, ha hatalomra kerülne. Ezt azzal indokolta, hogy támogat minden olyan kezdeményezést, amely a szabad kereskedelem elősegítését célozza meg.

Iránnal kapcsolatos álláspontja is szembemegy a republikánus jelöltek többségének véleményével, ugyanis ellenzi az Iránnal szembeni szankciókat. Meglehetősen szkeptikus azokkal az állításokkal szemben, amelyek szerint Teherán közel áll atomfegyverek előállításához. Álláspontja szerint a perzsa állammal szembeni gazdasági korlátozások nem alkalmasak az iráni vezetést jobb belátásra bírni.

„Bármilyen szankció bevezetése a háború egyik eszköze. Ne tegyétek ezt velük!”-mondta a republikánus jelölt, majd hozzátette, hogy a Teheránnal való jó kapcsolat sokkal jövedelmezőbb lehet Amerikának, mint az ország szankcionálása.

Barack Obama elnökválasztási kampányában Irán kapcsán szintén a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta. Obama elnök erőfeszítései azonban zátonyra futottak és újabb szankciókat vezettek be a teheráni rezsimmel szemben.  

Bakos Dániel

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »