Kártérítést kap egy erőszakkal sterilizált roma asszony

Az Emberi Jogok Európai Bírósága kedden 31 ezer eurós kártérítést ítélt meg egy roma asszonynak, akit 11 évvel ezelőtt erőszakkal sterilizáltak az eperjesi kórházban.

A bíróság szerint a kórház eljárásával sértette a nő embertelen bánásmód és megaláztatás elleni védelemhez való jogát, valamint a magán- és családi élethez való jogát is. Elutasították azt az állítást, hogy a sterilizációt „egészségügyi okok” miatt kellett elvégezni, mivel ez a beavatkozás nem életmentő jellegű, s elvégzéséhez teljes körű tájékoztatás után kell kikérni a páciens beleegyezését.

Az ítéletről az Emberi és Polgárjogi Tanácsadó Iroda elnevezésű civil szervezet tájékoztatta a SITA hírügynökséget. „A bíróság véleménye szerint az eperjesi kórház személyzetének eljárása nem volt összhangban az emberi méltóság tiszteletben tartásának alapelveivel, mivel a páciensnek nem tették lehetővé a szabad döntéshozatalt” – szögezi le a szervezet.

Az ítélet szerint gyakorlatilag egyáltalán nem ajánlottak fel az asszonynak lehetőségeket, csupán azt, hogy egyezzen bele a beavatkozásba, melyet az orvosok helyénvalónak véltek. A sterilizáció súlyosan sértette a panasztevő személyi integritását, mivel megfosztották reprodukciós képességétől. Az orvosi személyzet a bíróság szerint ignorálta a személyi autonómiához és a választáshoz való jogot.

Az Emberi és Polgárjogi Tanácsadó Iroda üdvözli a döntést, és figyelmeztet: a panasztevő csak egyike azon roma asszonyoknak, akiket erőszakkal sterilizáltak a kórházakban. Rámutatnak, hogy ez az eset csak a jéghegy csúcsa. Felszólítják a szlovák kormányt, hogy végre hagyjon fel annak tagadásával, hogy Szlovákiában történtek erőszakos sterilizációk, kérjen bocsánatot az áldozatoktól, és fizessen nekik kártérítést.

Az eset, melyben most döntés született, még 2000 augusztus 23-án történt az eperjesi kórházban. Az asszony második gyermekét szülte. Az egészségügyi dokumentáció szerint közvetlenül a császármetszés előtt, mikor az asszonynak már háromperces szülési fájdalmai voltak, a személyzet egy olyan papírt írattatott vele alá, melyen a páciens „kérvényezte” sterilizálását.

Azt mondták neki, hogy a kérvényt alá kell írnia, mert ha nem, a következő szülésénél vagy ő, vagy a születendő gyermeke meghalhat. A nő annak ellenére, hogy nem értette, mit jelent a sterilizáció, félelmében aláírta a papírt.

A panasztevő 2004 óta járja a szlovák bíróságokat, beleértve az Alkotmánybíróságot is, ám minden beadványát elutasították. 2007-ben fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »