Koszovó nem kaphat országhívószámot

Koszovónak továbbra sincsen saját országhívószáma – számolt be a SETimes. A Szerbiából 2007-ben kivált tartományt felügyelő UNMIK (United Nations Interim Administration Mission in Kosovo, az ENSZ koszovói missziója) hiába kérte már 2005-ben a Nemzetközi Távközlési Egyesületet, hogy adjon a területnek országkódot, ennek feltétele ugyanis az ENSZ-tagság, amit Pristina még mindig nem szerzett meg. Az Egyesület tehát elutasította a kérelmet, így Koszovónak továbbra is Szerbia 381-es hívószámát kell használnia a vonalas telefonokon.

A mobiltelefonok kétféle kóddal érhetők el: a Vala mobilszolgáltató készülékei Monaco kódjával, míg az IPKO telefonjai Szlovéniáéval. A Vala évente tizenötmillió eurót fizet Monacónak a szám bérléséért.

Ibrahim Rexhepi pristinai gazdasági elemző szerint az országhívószám hiánya nem akadályozza a privatizációt, mert a vállalatokat „felvásárlók hozni fogják a saját kódjukat. Azonban ha Koszovónak lenne saját hívószáma, sokkal jobb helyzetben lenne a nemzetközi telekommunikációs piacon.”

Farkas Enikő

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »