Úszik Bangkok külvárosa

A hetek óta tartó thaiföldi árvíz már ötszáz áldozatot szedett és még nem látszik a vége. Bangkok külvárosai víz alatt, buszok helyett katonai járművek szállítják az utasokat. A múlt héten az elárasztott agglomeráció lakói nehezményezték, hogy a belváros védelméért otthonaik úsznak, ezért megrongáltak egy zsilipet, hogy gyorsabban áthaladjon a víz, mindezzel veszélybe sodortak két ipari parkot.

Bangkok 11 kerületét evakuálták, további hét városrészből pedig részlegesen telepítették ki az embereket az árvíz miatt – írja a Reuters. A thai fővárost északról délre haladva önti el a víz, főként a 12 milliós metropolisz keleti részét veszélyeztetve. A főváros külső kerületeinek egyes részei fél- és egyméteres víz alatt vannak, a buszközlekedés leállt, helyüket katonai szállítójárművek vették át. A magasvasút és a metró még jár, beszámolók alapján a belső kerületekben normális mederben zajlik az élet. A hatóságok homokzsákokkal védik a belvárost és igyekeznek a csatornák felé szivattyúzni az egyre beljebb húzódó vízfolyamot. A bangkoki kormányzó, Szukhumbhand Paribatra kijelentésére hivatkozva a Bangkok Post azt írja, a tervek szerint két héten belül eltüntetik a főbb útvonalakról a vizet és egy hónap alatt az egész várost megtisztítják. Egymásnak időnként ellentmondó hírek terjednek arról, hogy lassul vagy erősödik az áradás, illetve mennyi ideig tarthat.

Thaiföldet az elmúlt évtizedek során tapasztalt legsúlyosabb árvíz pusztítja: eddig több mint 500 emberéletet követelt, kétmillió lakos életére volt hatással és a tartományaik harmadát öntötte el – írja a Reuters. A július óta tartó heves monszunesőzések kezdetben csak az ország északi, valamint középső területeit sújtották leginkább, ám a Bangkokon keresztülvezető Chao Phraya folyó az esőzések következtében sokáig szintén kiöntéssel fenyegetett. Az áradás tetőzését múlt hétfőre várták a szakértők és  Bangkok városközpontját úgy akarják megmenteni, hogy az ország folyórendszerének deltájában fekvő főváros védelmében a vizet az északibb provinciákba irányították homokzsákokból épített gátak segítségével.

Az árvízhez a megszokottnál is hevesebb szeptemberi monszunesőn kívül a vízerőművek vezetőinek tévedései is hozzájárulhattak, mivel jelentések szerint a monszun időszaknak túlságosan az elején kezdték meg gyűjtőmedencéik feltöltését. Egy korábbi cikkünkben bemutatott, az extrém időjárási viszonyok által fenyegetett országok listáján Thaiföld a 14. helyen szerepel; a jelenlegi helyzetben megfigyelhető, hogy mennyire fontos egy ilyen veszélyeztetett ország krízishelyzethez való megfelelő alkalmazkodóképessége.

Elégedetlenség az elöntött területeken

Az északi tartományokban élő és a Bangkok külső kerületeiből evakuált lakosok úgy érzik, hogy őket áldozták fel a belváros megóvásáért, ezért a múlt héten egyre nagyobb számban követelték a gátak megnyitását, hogy ezzel engedjenek szabad utat a víz távozásának területükről. Az egyik víz lepte térségben a lakosok megrongálták az egyik zsilipet, hogy eltereljék a vizet, dacolva azzal, hogy így veszélybe került az egyik fontos ipari park. Számos védőgát rejtélyes módon tönkrement az elmúlt napokban, annak ellenére, hogy a katonaság országszerte 50.000 katonát vezényelt ki azok őrzésére és karbantartására.

Jingluck Sinavatra miniszterelnök asszony köszönetét fejezte ki a fővárostól északra fekvő Pathum Thani tartomány lakói felé áldozatukért. „Ha engedjük az árvíz elleni fal leomlását vagy a zsilipek meghibásodását, a víz be fog törni Bangkokba, nemzetünk fővárosába. A külföldiek el fogják veszíteni belénk vetett bizalmukat és azon fognak tűnődni, hogy miért nem tudjuk megvédeni saját fővárosunkat” – olvasható nyilatkozata a New York Times oldalán.

A helyzet stabilizálódása?

A hatóságok közölték, hogy az iskolák november közepéig biztosan nem fogják kinyitni kapuikat. Jingluck miniszterelnök asszony öt napos munkaszünetet jelentett be, ezzel is bátorítva az embereket a főváros és húsz másik víz lepte tartomány elhagyására. Bhumibol Aduljadedzs király a paloták épségének megőrzése helyett inkább az áradást akadályozó gátakat emeltetett a belvárosban, hogy minimalizálja az áldozatok számát. A thai kormány segítséget kért egy Bangkoktól délre állomásozó amerikai hadihajótól is. A USS Mustin két Seahawk típusú helikoptere légi felderítést végzett az árvíz sújtotta területeken.

A mentésre váró emberek egy telefonszámon tudnak segítséget hívni, ám előre jelezték a hatóságok, hogy az evakuálásban résztvevő hajók helyszínre érkezése esetenként meghaladhatja a hívástól számított öt órát is. Helyi lakosok arról számoltak be, hogy a kisebb élelmiszerüzletek már hiányt szenvednek alapvető élelmiszerek terén, ám a nagyobb üzletekben még többnyire minden terméket árulnak. Az ivóvíz, tojás és rizs változatlanul hiánycikkek, többek között a pánikoló lakosok felhalmozása miatt.

Sajnos az árvíz elvonultával sem lélegezhetnek fel a helyiek, mivel „ha túléljük az árvizet, a vízben kialakuló betegségek megjelenése lesz a következő probléma, ami miatt aggódhatunk” – nyilatkozta egy fővárosi tanárnő a BBC-nek. A nemzetközi segélyszervezetek már jelezték, hogy a lakosságnak még néhány hétig szüksége lesz a támogatásokra, mivel most fognak megjelenni a különböző fertőzések.

Globálisan érzékelhető visszaesés az elektronikai cikkek gyártásábanThaiföld a világ egyik legjelentősebb elektronikai gyártási központja, ezért az áradások miatti munkaleállások számos cég termelésében okoznak visszaesést, főképp, mivel működésük újraindításának ideje továbbra is bizonytalan. Ezer gyárat kényszerültek bezárni az áradások miatt, több tízezer embert hagyva munka nélkül. A Honda most indította volna be Civic típusú autóinak tömeges gyártását, ám a bizonyos elektronikai alkatrészeket előállító thaiföldi gyár működését korlátozza az áradás. A Canon, Nikon és Sony fényképezőgép alkatrészeinek, valamint az Apple és a HP merevlemezeinek gyártásában történő kiesést a vásárlók a következő év elején érzékelhetik globális mértékben termékhiány és áremelkedés formájában. Jingluck miniszterelnök asszony biztosította a japán befektetőket, hogy lépéseket fognak tenni hasonló katasztrófák jövőbeni elkerülése érdekében – olvasható a Reuters oldalán. „Továbbra is bizalommal fektetnek be Thaiföldön, nekünk pedig hosszú távú árvízvédelmi stratégiába kell befektetnünk.”

Cél a gazdaság talpra állítása

Bangkok épségének biztosítása azért jelentős feladat, hiszen a város majdnem 41 százalékkal járul hozzá az ország GDP-jéhez, ezért elemzők figyelmeztettek, hogy a városban okozott károk tovább ronthatják Thaiföld növekedését. Az árvíz az ipar mellett a mezőgazdaságban is jelentős károkat okozott, hiszen 1,6 millió hektárnyi területet öntött el, elpusztítva a világ legnagyobb rizsexportőre idei termésének 25 százalékát.Picsai Naripthaphan energiaügyi miniszter szerint egy, a talpra állást segítő terv 30 milliárd dollárba (6.592 milliárd forint) kerülne. „Minden krízisben van egy lehetőség. Mi most megtanuljuk, hogy miként kell újjáépíteni egy ország gazdaságát és versenyképességét. Számos ország modelljét tanulmányoztuk. A fő célunk az árvíz-krízis megoldása.” – nyilatkozta a miniszter a Reuters-nek.

Konrád-Tevely Nikolett

Friss hírek