Hollandia beszüntetné a drogturizmust

A holland kormány olyan tiltó intézkedéseket tervez törvénybe iktatni, amelyek alapján a külföldiek nem juthatnának hozzá legálisan a holland „kannabisz kávézókban” árusított marihuánához és egyéb tudatmódosító-szerekhez. A holland állampolgárok számára továbbra is megmaradna azon (a világon egyébként egyedinek számító) kiváltság, amely szerint ők, mint „klub tagok” továbbra is kedvükre vásárolhatnak a külföldön illegális drogokból.

Az említett kávézókban 1976 óta kis mennyiségben árusított marihuána és az ezzel való kereskedés mára már teljesen beintegrálódott a holland iparba, arról nem is beszélve, hogy az ország egyik legfőbb turisztikai attrakciójának számítanak a füvet árusító holland kávézók.


A kábítószer-turizmus okozta legnagyobb probléma abból ered, hogy a beáramló turisták – köztük sok brit fiatal – nagy része marihuanát szívni és tulajdonképpen legálisan drogozni jár Hollandiába, amely tevékenység hazájában okkal tiltva van. Ez a tendencia főleg a határ menti városokban – amilyen Maastricht is – érezhető, ahova a belga, német és francia „turisták” előszeretettel abból a célból járnak, hogy hódoljanak az otthon tiltott káros szenvedélynek.

A holland kormány által tervezett törvény a gazdaságra gyakorolt negatív hatása jelentős lehet, főleg annak fényében, hogy egyes becslések alapján a drogturizmusból származó éves bevétel 1,6 milliárd fontra tehető. A holland gazdaság az eurózóna válságát is kellőképpen megsínylette, nnek tükrében kissé meglepő, hogy az önkárosítónak nevezhető folyamatot miért éppen most kezdi el a holland kormány.

2011. október 1-től Maastricht kannabisz-kávézói kizárólag holland, belga és német állampolgárokat szolgálhatnak ki marihuánával és egyéb, más országokban illegális termékekkel, amely francia turisták millióit kényszeríti arra, hogy kilométerekkel arrébb jussanak hozzá a tudatmódosulás okozta gyönyörökhöz. A leginkább francia drogturistákat (akik egyébként a legnépesebb ilyen csoportnak számítanak) elűző intézkedés a holland kormány fent említett kerettervezetének egy kísérleti projektje, amelynek céljaként a drogturizmus teljes mértékű kiiktatása nevezhető meg.

A tiltó intézkedés eredményeképp máris érezhetően 16 százalékkal  csökkent a kannabisz-kávézók látogatóinak száma Maastrichtban, ahol egyébként a fogyasztók kétharmada általában külföldi. Arról nem is beszélve, hogy a város gazdasága évi 26 millió fonttól esik el a külföldi drogturisták kizárása miatt – ez a veszteség felér mintegy 345 teljes állású munkahely megszűnésével a városban.

Az Engedélyezett Maastrichti Kávézók Egyesülete (Association of Licensed Maastricht Coffee Shops) hívta fel a figyelmet a holland kormány tiltó tervezetének azon negatív következményeire, amelyek szerint a drogozni vágyó külföldiek kiskapukat találva majd a holland állampolgárokon keresztül jutnak hozzá a marihuánához, hogy aztán azt feltehetően az utcán fogyasszák el – amely cselekmény viszont a holland törvények alapján szigorúan tilos.

Balajthy Henrietta

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »