Állampolgárság: Hetente 3600 kérelem

Tavaly november 9-én fogadták az első időpontfoglalásokat a honosítási eljárásban közvetítő intézmények, diplomáciai külképviseletek. Az időpont-egyeztetésből már akkor kiderült, hogy a Délvidéken hatalmas lesz az érdeklődés a magyar állampolgárság iránt. Utóbb a feltételezés beigazolódott: a szabadkai magyar főkonzulátus Csíkszereda és Kolozsvár mellett tartósan a legtöbb igénylést befogadó külképviseletek között van.

A hétvégén dr. Wetzel Tamás , a Magyar Országgyűlés könnyített honosításért felelős miniszteri biztosa részt vett Szabadkán az ünnepi eskütételen. Ekkor kérdezte a Magyar Szó a könnyített módon megszerezhető magyar állampolgársággal kapcsolatos dolgokról.

Négy évvel ezelőtt az előzetes becslések azzal számoltak, hogy az első évben világszerte mintegy 200 ezren igénylik majd a magyar állampolgárságot. Lassan év vége van. Hány új magyar állampolgár van eddig?

– Minden bizonnyal beteljesülnek a becslések, eddig ugyanis 160 ezer igénylést regisztráltunk. És folyamatosan érkeznek a kérelmek a tengerentúlról, Ausztráliából, az Egyesült Államokból meg Kanadából. Minden bizonnyal az év végére elérjük a 200 ezres számot. Hetente 3600-3700 kérelmet fogadunk.

Az eskütétel is folyamatos.

– Igen, nem csak a kérelmek fogadása, de azok feldolgozása is zökkenőmentes. Hetente 5000–10 000-en tesznek állampolgársági esküt, attól függően, vannak-e ünnepnapok vagy sem. Tehát azt mondhatom, hogy az előzetes elvárásainknak megfelelően alakul az eljárás.

A szabadkai magyar főkonzulátus a kezdetektől a legforgalmasabb. Még mindig vezető helyet foglal el a honosítási kérelmek benyújtásának számát tekintve?

– A külképviseletek közül még mindig Szabadka, Csíkszereda és Kolozsvár a legfrekventáltabb helyek, itt a legnagyobb az érdeklődés, nyilván a helyi magyarság számaránya miatt is. De Magyarországon is nagyon sokan fordulnak a megfelelő hivatalokhoz. Az igénylők 60 százaléka Magyarországon adja át kérelmét.

Az állampolgárság megszerzése után magyar útlevelet is igényelhetnek az anyaország határain kívül élő magyarok. Hol tart a biometrikus útlevelek kiadása a szabadkai külképviseleten?

– Ez az eljárás is zökkenőmentes. Hatalmas beruházás volt ez, hogy a külképviseleteken is megkezdődhessen a biometrikus útlevelek kiadása. Már több mint 1000 magyar útlevelet adtak ki azoknak, akik a szabadkai magyar főkonzulátuson kérelmezték. A beruházásoknak, illetve fejlesztéseknek köszönhetően jobbára két héten belül meg is érkeztek a kérelmezett úti okmányok.

Egy évvel ezelőtt nyílt lehetőség az időpontfoglalásokra az állampolgársági kérelmek átadására. Elégedett-e az elmúlt egy év munkájával, eredményével?

– Teljesen újszerű munka volt ez, amely más hozzáállást követelt meg. Hatalmas informatikai, személyzeti és infrastrukturális fejlesztés is volt, hogy megteremtsük ennek az óriási munkának a hátterét. Tavaly 4000 állampolgársági kérelem érkezett hozzánk, most pedig az év végéig valószínűleg elérjük a 200 000-et. A két számból is világosan kitűnik, hogy milyen változások történtek. Ehhez még hozzátenném, hogy az elmúlt évben 12 hónap volt az ügyintézési határidő, most pedig 3–4 hónap. Dimenzióváltás történt, és azt gondolom, maximálisan elégedettek lehetünk, hogy 10 hónap után is zökkenőmentes az eljárás.

Milyen visszajelzések érkeznek az ügyfelektől?

– Minden egyes helyen, akár Magyarországon, akár a határon kívül, nagyon ünnepélyesek és meghatóak ezek az eskütételek. Itt Szabadkán is. Már azért megérte ide eljönni, hogy ezen részt vehettem. Ezzel töltődnek fel kollégáim is. Azt hallom a honosítási kérelmekkel, illetve az eskütétel megszervezésén dolgozóktól, hogy ez minőségében teljesen más munka, mint egy közigazgatási eljárás. Az érintettek visszajelzése, az ünnepi pillanatok, valamennyiünk számára felemelő. Én azt gondolom, hogy ez egy sikertörténetnek értékelhető az összmagyarság szempontjából.

Kitekintő / Magyar Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »