Több száz euróval emelkedhetnek a képviselői bérek

Szlovákiában több száz euróval emelkedhetnek jövőre a képviselői fizetések annak ellenére, hogy tombol a válság az Európai Unióban. A honatyák fizetésemelése a koalíció által korábban megszavazott szabályoknak köszönhető.

Egy parlamenti képviselő jelenleg 3576 eurót keres havonta, a pozsonyi honatyák bére az alacsonyabb költségtérítés miatt 230 euróval kisebb. A fizetések kiszámításának módjáról tavaly döntött a parlament. A rendszer megalkotója Richard Sulík, az SaS elnöke, aki akkor a házelnöki tisztséget töltötte be.

A képviselői bérek megállapításánál a rendszer szerint az állami költségvetési hiányból indulnak ki. Minél alacsonyabb a deficit, annál magasabb a honatyák jövedelme – emlékeztet keddi cikkében a Sme napilap. A válság ellenére a politikusok bére emelkedni fog, mivel a deficit 8 százalékról nem egész 5 százalékra csökkent.

Azt, hogy mennyivel nőnek a fizetések, egyelőre senki sem tudja pontosan megmondani. Az állami költségvetés tervezetében a pénzügyminisztérium a köztisztviselők bérének 18,8 százalékos emelésével számol, ez havi kb. 600 euróval jelentene többet. A parlamenti hivatal nem végleges számításai szerint a honatyák havi 362 euróval többet visznek majd haza jövőre, az állam idei gazdálkodásának függvényében.

Igor Matovič, az Egyszerű Emberek mozgalom vezetője úgy hallotta, 500 euróval kapnak majd többet a képviselők. A független honatya egyébként a fizetések befagyasztását követeli, annak ellenére, hogy korábban ő is a Sulík-féle modell mellett szavazott. „Akkor még nem volt válság” – magyarázta a lapnak.

„A béremelés nem helyes” – véli Anton Marcinčin, a KDH képviselője. A Sme-nek elmondta, hogy szerinte a hiba Sulík rendszerében van. „Megmutatkozott, hogy az élet nem képletek alapján működik” – tette hozzá. A lap rámutat: a KDH a koalíciós partnereivel együtt megszavazta a módosításokat annak idején.

Miroslav Beblavý, az SDKÚ képviselője, aki Sulíkkal együtt javasolta a módosításokat, védi a rendszert, melynek eredetileg fizetéscsökkenést kellett volna hoznia. „Az állam önmagán spórolt” – mondta a politikus. Mivel idén sikerült csökkenteni a deficitet, a képviselők fizetése megnő.

A parlamenti pénzügyi bizottság SaS-es főnöke, Jozef Kollár elmondta: a parlamentben még az is előfordulhat, hogy a politikusok végül befagyasztják a fizetéseket. „Nem zárom ki, hogy előállhat ilyen helyzet” – ismerte el.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »