Aláírásgyűjtés Gúta régi nevének visszaállításáért

A szlovákiai Gútáért Petíciós Bizottság aláírásgyűjtést kezdeményezett annak érdekében, hogy az önkormányzat írjon ki népszavazást, melyen a város régi nevének visszaállításáról szavazhatnának a helyiek, azaz arról, hogy Kolárovo helyett újra Gútának nevezzék a várost hivatalosan is.

Erről egy sajtótájékoztató keretében tájékoztatott a petíciós bizottság szombaton, Gútán.

A bizottság december 10-ig gyűjti az aláírásokat. A népszavazás kiírásához a választópolgárok 30 százalékának kell ezt a kezdeményezést támogatnia, ami Gúta esetében 3000 aláírást jelent.

Mint ismeretes, 2012. március 10-én előrehozott választások lesznek Szlovákiában, ezért a bizottság azt szeretné elérni, hogy a népszavazás egy napon legyen megrendezve a parlamenti választásokkal, így biztosítanák a minél nagyobb részvételt.

A szombati sajtótájékoztatón Halász Béla, a petíciós bizottság elnöke elmondta: „Szeretnénk hangsúlyozni, hogy kezdeményezésünk nem a szlovákság ellen irányul, egyszerűen csak szeretnénk, ha végre pont kerülne ennek az ügynek végére. Nem lenne helyes, ha ez a kezdeményezés szlovák-magyar harcba torkollna.”

A petíciós bizottság nyilatkozatában rámutatott, a komáromi járásbeli települést a krónikák 1268-tól említik, kisebb változásokkal, de 1948-ig Gútaként használták a nevét hivatalosan is. „A második világháború utáni években a nacionalista csehszlovák kormányzat igyekezett főleg a kisebbségi közösségek önazonosságát megtörni. Ezen intézkedések egyike a kisebbségek által lakott helységek megnevezéseinek önkényes, a legtöbb esetben semmilyen ésszerű indokkal alá nem támasztható megváltoztatása volt (…) A szlovák nemzeti mozgalom jeles egyéniségeinek nevére kizárólag nemzetiségiek, főként magyarok által lakott dél-szlovákiai városokat és községeket „kereszteltek” (Štúrovo – Párkány, Šafárikovo – Tornalja, Hurbanovo – Ógyalla, Kolárovo – Gúta stb.). Ezekhez természetesen semmi sem kötötte a névadókat” – mutatnak rá az aláírásgyűjtés kezdeményezői.

Emlékeztetnek, 1991-ben már rendeztek népszavazást a város nevének visszaállításáról, amely érvényes lett, és a lakosok több mint 80 százaléka támogatta a névváltozást. A belügyminisztérium azonban mondva csinált indokkal visszautasította azt, és nem hagyta jóvá a névváltozást Kolárovóról Gútára. „Érdekesség, hogy városunkat állítólag Ján Kolláról nevezték el, de valamilyen hivatalnoki hiba folytán az egyik ‘L’ betű kimaradt az elnevezésből.”

A kezdeményezés már most nagy támogatottságot tud maga mögött, a bizottságban több civil és politikai szervezet is képviselteti magát, így a Keresztény Magyar Szövetség, a Magyar Asszonyok Ligája, a VIA NOVA Ifjúsági Csoport, a Magyar Koalíció Pártja, a Híd, a Hello Gúta Ifjúsági Szervezet, valamint a Csemadok helyi szervezete.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek