Nem szakadnak el a szlovák reformátusok

Nem szakadnak el a szlovák reformátusok a Szlovákiai Református Keresztyén Egyháztól – írta hétfőn az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.

Az újság szerint a hét végén Rimakokaván (Rimavská Kokava) ülésezett az egyház zsinata, amely foglalkozott az egyházban kialakult feszültséggel is. Ennek oka, hogy júliusban a zsinat elfogadta a Magyar Református Egyházhoz való csatlakozást, de kitételekkel. A csatlakozást ellenző szlovák hívek ezután fórumot hívtak össze Nagymihályba (Michalovce), ahol a két szlovák tanácskozási nyelvű egyházmegye vezetése rendkívüli zsinat összehívását és a Magyar Református Egyházhoz való csatlakozás visszavonását követelte, továbbá az egyházban a kétnyelvűség maradéktalan bevezetését és a gyülekezetek egyik egyházmegyéből a másikba való átlépésének egyszerűsítését. Ezt nem fogadta el a Zsinati Tanács.

Marián Hamari püspökhelyettes szerint a mostani zsinati ülésen egy kis lépéssel előbbre jutottak, felállítottak egy szakbizottságot, amely az egyházon belüli nyelvhasználatot vizsgálja.

A püspökhelyettes ugyanakkor leszögezte: a Szlovákiai Református Keresztyén Egyházban egyházszakadásról vagy a szlovák reformátusság kiválásáról egyelőre nincs szó, és nem is lehet. „Fenntartjuk, hogy nem kellett volna a Magyar Református Egyházba belépnie a Szlovákiai Református Keresztyén Egyháznak, de a zsinati tagok többsége szerint ez a belépés érvényben marad. A zsinat nem tárgyalta meg a csatlakozás visszavonására irányuló javaslatunkat, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház továbbra is a Magyar Református Egyház része, de egységes marad Szlovákiában is” – mondta el Marián Hamari.

Szlovákiában a tíz évvel ezelőtti népszámlálási adatok szerint mintegy 110 ezer református él, 13-14 százalékuk szlovák anyanyelvű. A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház egy korábbi nyilatkozatban leszögezte, a szlovák testvérek sajátos helyzetét mindig figyelembe veszik, a két szlovák egyházmegye teljes autonómiát élvez.

Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke szerint a problémákat belső ügyként kell kezelni, azokra csak az egyházon belül lehet megoldást találni. Nem szeretné, ha megismétlődne az, ami a csatlakozás után történt, amikor véleménye szerint az egyik szlovákiai kereskedelmi televízió szándékosan gerjesztett feszültséget, és nemzetiségi problémát akart kreálni egy egyházon belüli kérdésből.

Kitekintő / mti.hu

Friss hírek