Dunaszerdahely mellett háromnyelvű tábla emlékeztet az állami önkényre

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia Mozgalom október közepén kétnyelvű, a helységneveket szlovákul és magyarul feltüntető táblát állított fel Dunaszerdahely közelében! Az állami hatalom ezt három nap alatt eltávolította. Az önkényuralomra most egy háromnyelvű tábla figyelmeztet.

„Itt állt Szlovákia első kétnyelvű útjelzőtáblája. Állították a civilek – Eltávolította az állam – Állt 3 napot” – olvasható most három nyelven, szlovákul, magyarul és angolul is. A táblát tartó oszlopon fekete szalag figyelmeztet a tábla eltávolítására, az oszlop lábánál az új tábla felállításakor a civilek egy mécsest is elhelyeztek.

A karhatalom azzal az indoklással távolította el a közúti táblát, hogy az törvényellenes. A Kétnyelvű Dél-Szlovákia Mozgalom ezért levélben fordult a közútkezelő vállalathoz. Tételesen felsorolták azokat a településeket, amelyek megjelölésénél a magyar helységnév hiányzik. Arra kérték az állami szervet, hogy hasonló gyorsasággal lépjen fel ezen örvényellenességgel szemben is. Ez nem történt meg…

Felvidék.ma

Friss hírek