Öngyilkos merénylőket vet be a Boko Haram

Három öngyilkos merénylet rázta meg egyidőben az észak-nigériai Borno állam fővárosának, Maidugurinak a katonai központját, emellett a város különböző pontjain három bomba is felrobbant. A Boko Haram, a helyi vezetés elleni összehangolt támadások mögött álló szélsőséges iszlamista szervezet egyre nagyobb vehemenciával folytatja akcióit, miután az elmúlt pár hétben több hasonló merényletet hajtottak végre.

A robbantásokban az első információk szerint halottak nem, csupán sérültek vannak. Az egyik bomba a maiduguri El-Kanemi Iszlám Teológiai Egyetem épülete előtt robbant, a pénteki imára bent összegyűlők kénytelenek voltak kimenekülni a mecsetből.

Eközben a szomszédos Yobe állam egyik városában, Damaturuban jelenleg is bombákkal és gépfegyverekkel támadják a rendőrség épületét és környékét, az első beszámolók szerint akár hatvanan is meghalhattak.

A támadások mögött az a Boko Haram áll, amely a saría (az iszlám törvénykezés) egész Nigériára vonatkozó bevezetését követeli. Erőszakos akciói elsősorban az északkeleti Borno állam politikusait, rendőreit, újságíróit és mérsékelt vallási vezetőit célozza, ám legutóbb a fővárosig is eljutottak, az abudzsai ENSZ-központ elleni támadásban huszonhatan haltak meg.

Ha a mostani támadásokat valóban a Boko Haram követte el, akkor a szervezet új taktikájáról beszélhetünk: míg eddig bombákkal és motorról lövöldözésekkel keltettek pánikot, a jelek szerint mostanra előtérbe került az öngyilkos merényletek módszere, ami a szervezet további radikalizálódását is jelenti. Egyes szakértők szerint már az al-Kaida az Iszlám Magrebben (AQIM) nevű terrorista szervezettel is vannak kapcsolataik.

Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »